Шоколадово тирамису

за 12 порции, 35 мин

Кухня
10:26 - 10 Ноември 2025
605
Шоколадово тирамису

Продукти

30 бишкоти

200 мл студено кафе еспресо

60 мл ликьор амарето

120 г тъмен шоколад

5 жълтъка

100 г пудра захар

750 г маскарпоне или рикота, извара

200 мл течна сметана за разбиване

какао на прах

 

Приготвяне

Шоколадът се нарязва едро и се разтопява на гореща, некипяща водна баня. Оставя се малко да изстине.

Жълтъците се разбиват с пудрата захар на пяна също на гореща, некипяща водна баня. Оставя се да изстине и се разбърква с маскарпонето.

Сметаната се разбива до втвърдяване и се смесва с шоколада. Прибавя се към яйченото маскарпоне и се разбърква.

Смесват се кафето и амаретото. Потапят се 10 бишкоти да се накиснат и се подреждат в тавичка с размери около 20х30 см. Намазва се с 1/3 от крема.

Повтаря се още два пъти с по 10 бишкоти, като се завършва с крем отгоре.

Слага се в хладилника за 2-3 часа. Поръсва се с какаото.