Шоколадово тирамису
за 12 порции, 35 мин
Продукти
30 бишкоти
200 мл студено кафе еспресо
60 мл ликьор амарето
120 г тъмен шоколад
5 жълтъка
100 г пудра захар
750 г маскарпоне или рикота, извара
200 мл течна сметана за разбиване
какао на прах
Приготвяне
Шоколадът се нарязва едро и се разтопява на гореща, некипяща водна баня. Оставя се малко да изстине.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар на пяна също на гореща, некипяща водна баня. Оставя се да изстине и се разбърква с маскарпонето.
Сметаната се разбива до втвърдяване и се смесва с шоколада. Прибавя се към яйченото маскарпоне и се разбърква.
Смесват се кафето и амаретото. Потапят се 10 бишкоти да се накиснат и се подреждат в тавичка с размери около 20х30 см. Намазва се с 1/3 от крема.
Повтаря се още два пъти с по 10 бишкоти, като се завършва с крем отгоре.
Слага се в хладилника за 2-3 часа. Поръсва се с какаото.
