Скумрия на скара с портокалова салца

за 4 порции, 30 мин

Кухня
16:43 - 04 Ноември 2022
3419
Скумрия на скара с портокалова салца

Продукти

4 скумрии, филетирани на 8 филета с кожата

сол и бял пипер

2 лимона

зехтин или олио

1 портокал

2 стръка пресен лук

1 ч.л. мед

1 с.л. наситнен пресен кориандър или магданоз

Приготвяне

Филетата скумрия се поливат с изцедения сок на 1 лимон. Подправят се със сол и бял пипер. Намазват се със зехтин или олио.

Слагат се върху горещата скара с кожата надолу. Пече се около 5 мин. до златисто кафяво. Обръщат се и се пече още 3-4 мин.

Портокалът се обелва и се изрязват филетата от ципите. Отделилият се сок се смесва с меда.

Пресният лук се нарязва косо на пръстенчета. Смесва се с кориандъра или магданоза, с портокаловия мед и с парченцата портокал.

Получената портокалова салца се разстила върху изпечените горещи филета скумрия. Гарнира се с резени лимон.