Следизборно с Lupa.bg: Домашни шарени пуканки (9 рецепти)
Пуканките може и да са полезни, ако си ги изпукаме у дома с хубави продукти. И така спокойни поне откъм здравословното хранене, да седнем да следим "на живо" края на изборния ден и началото на следизборното "пукане".
Предлагаме прекрасна колекция вкусни разнообразни пуканки с атрактивна външност. Някои ги харесват солени, други сладки – има за всички с вариации и извън обичайните сол и захар.
Идеята е да се използва натурална царевица за пуканки, а не готовата версия в пакетчетата от магазина, пълни с доста вредни добавки.
ОСНОВНА РЕЦЕПТА ЗА ПУКАНКИ
(за 2 порции)
Продукти
75 г царевица за пуканки
1 с.л. зехтин, олио или масло
Приготвяне
Мазнината и царевицата се слагат в тенджера. Захлупва се с капака.
Загрява се на средна температура на котлона с непрекъснато разклащане, докато всички зърна царевица се разпукнат, без да прегарят.
ШОКОЛАДОВИ ПУКАНКИ
Продукти
приготвените пуканки по основната рецепта
50 г тъмен шоколад
50 г млечен шоколад
1 щипка сол.
Приготвяне
Пуканките се разстилат в тава с хартия за печене. Разтопяват се по отделно на гореща водна баня тъмният и млечният шоколад с непрекъснато разбъркване. Загребва се от шокладите с лъжица и се поливат пуканките. Оставят се да изстинат. Разделят се ако са залепнали, когато шоколадът се втвърди.
КАРАМЕЛЕНИ ПУКАНКИ
Продукти
приготвените пуканки по основната рецепта
80 мл вода
2 филтърчета черен чай
225 г захар
2 ч.л. масло
1/2 ч.л. бакпулвер.
Приготвяне
Кипва се водата, слага се чаят и се запарва. Течността се разбърква със захарта и маслото. Слага се на котлона и се бърка с дървена лъжица на средна температура до карамелизиране. Добавя се бакпулверът и се разбърква. Карамелът се изсипва върху пуканките и се разбъркват.
БИСКВИТЕНИ ПУКАНКИ
Продукти
приготвените пуканки по основната рецепта
200 г бял шоколад
1 с.л. масло
10 бискити „Орео“.
Приготвяне
Пуканите се разстилат в тава с хартия за печене. Натрошават се бисквитите. Шоколадът се разтопява на гореща водна баня. Разбърква се с маслото. Заливат се пуканките с шоколада и се поръсват бисквитите. Оставят се да изсъхнат.
КАНЕЛЕНИ ПУКАНКИ
Продукти
приготвените пуканки по основната рецепта още горещи
2 с.л. кафява захар
½ с.л. канела на прах
1 с.л. какао на прах.
Приготвяне
Смесват се кафявата захар, канелата и какаото. Поръсват се горещите пуканки и се овалват в сместа с разбъркване. По същия начин се приготвят пуканки ин с други ароматни подправки или с микс от подправки.
ЧЕСНОВИ ПУКАНКИ С БИЛКИ
Продукти
приготвените пуканки по основната рецепта още горещи
½ ч.л. сол
½ ч.л. чесън на прах
1 ч.л. микс от сушени билки по избор
Приготвяне
Пуканките се слагат в хартиен плик. Добавят се солта, чесънът на прах и билките и се разклаща да полепнат. Вместо с чесън на прах може да се приготвят с наситнен и запържен леко в малко мазнина чесън, който се отцежда върху кухненска хартия.
РОЗМАРИНОВИ ПУКАНКИ С ПАРМЕЗАН
Продукти
приготвените пуканки по основната рецепта още горещи
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин или олио
1 с.л. наситнен розмарин
200 г настърган пармезан или друго жълто сирене
Приготвяне
Загряват се заедно маслото и зехтинът.
Добавя се розмаринът и се запържва на средна темпертура около 2 мин.
Заливат се пуканките и се поръсват с пармезана.
ЧИЛИ ПУКАНКИ СЪС СУСАМ
Продукти
приготвените пуканки по основната рецепта още горещи
1-2 с.л. чили сос
1 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. сусам
Приготвяне
Чили сосът се смесва със зехтина и сусама.
Поливат се пуканките и се разбъркват.
КЪРИ ПУКАНКИ
Продукти
приготвените пуканки по основната рецепта още горещи
1-2 с.л. къри на прах.
Приготвяне
Пуканките се слагат в хартиен плик. Поръсва се кърито и се разклаща да полепне. Кърито предварително може да се смеси с малко кафява захар за сладко-пикантен вкус.