Следизборно с Lupa.bg: Домашни шарени пуканки (9 рецепти)

Кухня
18:00 - 02 Април 2023
4635
Следизборно с Lupa.bg: Домашни шарени пуканки (9 рецепти)

Пуканките може и да са полезни, ако си ги изпукаме у дома с хубави продукти. И така спокойни поне откъм здравословното хранене, да седнем да следим "на живо" края на изборния ден и началото на следизборното "пукане".

Предлагаме прекрасна колекция вкусни разнообразни пуканки с атрактивна външност. Някои ги харесват солени, други сладки – има за всички с вариации и извън обичайните сол и захар.

Идеята е да се използва натурална царевица за пуканки, а не готовата версия в пакетчетата от магазина, пълни с доста вредни добавки.

 

ОСНОВНА РЕЦЕПТА ЗА ПУКАНКИ

(за 2 порции)

 

Продукти

75 г царевица за пуканки

1 с.л. зехтин, олио или масло

 

Приготвяне

Мазнината и царевицата се слагат в тенджера. Захлупва се с капака.

Загрява се на средна температура на котлона с непрекъснато разклащане, докато всички зърна царевица се разпукнат, без да прегарят.

 

ШОКОЛАДОВИ ПУКАНКИ

Продукти

приготвените пуканки по основната рецепта

50 г тъмен шоколад

50 г млечен шоколад

1 щипка сол.

Приготвяне

Пуканките се разстилат в тава с хартия за печене. Разтопяват се по отделно на гореща водна баня тъмният и млечният шоколад с непрекъснато разбъркване. Загребва се от шокладите с лъжица и се поливат пуканките. Оставят се да изстинат. Разделят се ако са залепнали, когато шоколадът се втвърди.

 

 

КАРАМЕЛЕНИ ПУКАНКИ

Продукти

приготвените пуканки по основната рецепта

80 мл вода

2 филтърчета черен чай

225 г захар

2 ч.л. масло

1/2  ч.л. бакпулвер.

Приготвяне

Кипва се водата, слага се чаят и се запарва. Течността се разбърква със захарта и маслото. Слага се на котлона и се бърка с дървена лъжица на средна температура до карамелизиране. Добавя се бакпулверът и се разбърква. Карамелът се изсипва върху пуканките и се разбъркват.

 

 

БИСКВИТЕНИ ПУКАНКИ

Продукти

приготвените пуканки по основната рецепта

200 г бял шоколад

1 с.л. масло

10 бискити „Орео“.

 

Приготвяне

Пуканите се разстилат в тава с хартия за печене. Натрошават се бисквитите. Шоколадът се разтопява на гореща водна баня. Разбърква се с маслото. Заливат се пуканките с шоколада и се поръсват бисквитите. Оставят се да изсъхнат.

  

 

КАНЕЛЕНИ ПУКАНКИ

Продукти

приготвените пуканки по основната рецепта още горещи

2 с.л. кафява захар

½ с.л. канела на прах

1 с.л. какао на прах.

Приготвяне

Смесват се кафявата захар, канелата и какаото. Поръсват се горещите пуканки и се овалват в сместа с разбъркване. По същия начин се приготвят пуканки ин с други ароматни подправки или с микс от подправки.

ЧЕСНОВИ ПУКАНКИ С БИЛКИ

Продукти

приготвените пуканки по основната рецепта още горещи

½ ч.л. сол

½ ч.л. чесън на прах

1 ч.л. микс от сушени билки по избор

Приготвяне

Пуканките се слагат в хартиен плик. Добавят се солта, чесънът на прах и билките и се разклаща да полепнат. Вместо с чесън на прах може да се приготвят с наситнен и запържен леко в малко мазнина чесън, който се отцежда върху кухненска хартия.

РОЗМАРИНОВИ ПУКАНКИ С ПАРМЕЗАН

Продукти

приготвените пуканки по основната рецепта още горещи

2 с.л. масло

1 с.л. зехтин или олио

1 с.л. наситнен розмарин

200 г настърган пармезан или друго жълто сирене

Приготвяне

Загряват се заедно маслото и зехтинът.

Добавя се розмаринът и се запържва на средна темпертура около 2 мин.

Заливат се пуканките и се поръсват с пармезана.

 

 

ЧИЛИ ПУКАНКИ СЪС СУСАМ

Продукти

приготвените пуканки по основната рецепта още горещи

1-2 с.л. чили сос

1 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. сусам

Приготвяне

Чили сосът се смесва със зехтина и сусама.

Поливат се пуканките и се разбъркват.

  

 

КЪРИ ПУКАНКИ

Продукти

приготвените пуканки по основната рецепта още горещи

1-2 с.л. къри на прах.

Приготвяне

Пуканките се слагат в хартиен плик. Поръсва се кърито и се разклаща да полепне. Кърито предварително може да се смеси с малко кафява захар за сладко-пикантен вкус.