Следвеликденско с Lupa.bg: Козуначен сладкиш с боровинки и канела
за 4 порции, 50 мин
Продукти
500 г боровинки или други меки плодове - пресни или замразени, 4 филии стар козунак – по около 60 г всяка, 500 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 щипка сол, 2 пак. ванилова захар, 2 с.л. пшеничен грис, масло за намазване, 3 с.л. пудра захар, 2 с.л. кристална захар – може кафява, канела или кардамон на вкус.
Приготвяне
Козунакът на парчета се накисва в леко топлото прясно мляко и се оставя да набъбне за около 15 мин.
Яйцата се разбиват с щипката сол и ваниловата захар. Смесват се с козунака като се добавя гриса и се разбърква.
Изсипва се в намазнена тавичка. Покрива се с боровинките.
Пече се в в предварително загрята на 190 градуса фурна около 25 мин. докато се стегне. Поръсва се с пудрата захар и се пече още 10 мин.
Готовият сладкиш се поръсва с кристалната захар, смесена с канела или кардамон.