Следвеликденско с Lupa.bg: Козуначен сладкиш с круши и ядки
за 4 порции, 70 мин
Продукти
6 филии стар козунак – по около 60 г всяка, 500 мл прясно мляко, 2 пак. ванилова захар, 100 г масло, 4 яйца, 100 г захар, 100 г ядки по избор, 1 кг круши, 1 лимон, пудра захар за поръсване.
Приготвяне
Леко се загрява прясното мляко и се смесва с маслото и ваниловата захар. Изсипва се върху филиите козунак на парченца и се оставя да набъбне около 30 мин.
Разбиват се жълтъците с 50 г захар до побеляване. Добавят се разбитите белтъци с останалата захар на сняг с внимателно разбъркване чрез повдигане.
Смесват се набъбналият козунак и яйчената смес. Половината от сместа се разстила в намазнена тавичка. Покрива се с обелените и почистени от семето круши, нарязани на тънки филийки.
Поливат се с лимоновия сок и се поръсват се едро нарязаните или счукани ядки. Покрива се с останалото козуначено тесто. Поръсва се с малко пудра захар. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 мин.