Следвеликденско с Lupa.bg: Козуначен сладкиш с ябълки и стафиди
за 4 порции, 70 мин
Кухня
09:35 - 26 Април 2022
3020
Продукти
8 филии стар козунак – по около 60 г всяка, 250 мл прясно мляко, 80 г масло, 4 яйца, 60 г стафиди, 4 ябълки или друг плод, захар на вкус.
Приготвяне
Козунакът на парчета се накисва в леко топлото прясно мляко.
Разбива се на пяна маслото с жълтъците и захар на вкус. Добавя се с лъжица набъбналият козунак, стафидите и обелените и почистени от семето ябълки на малки парченца.
Разбиват се белтъците на сняг и се прибавят към сместа с внимателно разбъркване чрез повдигане.
Тестото се изсипва в намазнена тавичка. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 50 мин. до златиста коричка.
Може да се поднесе с ванилов сос или с компот, леко сгъстен с нишесте.