Следвеликденско с Lupa.bg: Козуначен ябълков сладкиш с пудинг и орехи
за 4 порции, 45 мин
Продукти
7 филии стар козунак – по около 60 г всяка, 1 кг ябълки, 1 л прясно мляко, 3 яйца, 1 пак. ванилов пудинг на прах, 100 г захар, 1 ч.л. канела, 30 г масло, 1 щипка сол, около 1 шепа нарязани орехови ядки.
Приготвяне
Разбиват се яйцата с 500 мл прясно мляко и щипката сол. Накисват се цели филиите хляб.
Обелените и почистени от семето ябълки се нарязват на парченца и се смесват с 50 г захар, разбъркана с 1 с.л. пудинг на прах, с канелата и орехите.
В тавичка с размери около 30x20 см се редят на пластове филии напоен козунак, ябълки, козунак, ябълки.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 15-20 мин.
Сварява се крем от останалите прясно мляко, захар и пудинг на прах. Залива се сладкишът и се пече още 5 мин.