Спаначено песто с лешници и каперси (или зелени маслини)

за 4 бурканчета, 15 мин

Кухня
06:12 - 11 Април 2022
2986
Спаначено песто с лешници и каперси (или зелени маслини)

Продукти

125 г пресен спанак

1 скилидка чесън

2 ч.л. каперси или наеязани на парченца зелени маслини без костилките

сол и черен пипер

50 г ситно настърган пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал

50 г лешници

100 мл зехтин или олио – може лешниково или от други ядки

 

Приготвяне

Измитият спанак се подсушава.

Обелената скилидка чесън и лешниците грубо се нарязват.

Спанакът се пасира заедно с каперсите или маслините, чесъна, лешниците и част от зехтина или олиото до желаната консистенция.

Добавя се пармезанът и се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер.

Спаначеното песто се разпределя в бурканчета и се залива отгоре със зехтин или олио. Затваря се плътно.

Може да се съхранява в хладилника за около месец.