Сръбската рецепта за вълшебен айвар

Кухня
12:03 - 04 Октомври 2019
55802
Сръбската рецепта за вълшебен айвар

Времето на лютеницата още не е отминало. Вместо традиционната у нас разядка, може да спретнете сръбския аналог – авайр.

Салатата е популярна и в други страни като Македония, а в последните години и у нас. Обикновено айварът се приготвя от печени червени чушки, като в някой рецепти има и патладжан. Оригиналната сръбска рецепта, която ви представяме, е с патладжан.

Необходими продукти:

6 кг червени чушки, 6 патладжана – около 2,5 кг, люти червени чушки, 300 гр захар, 300 мл олио, 300 мл оцет, сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Чушките и патладжаните трябва да се изпекат. Може във фурната, на скара, на жар, направете както ви е удобно. Предварително може да отстраните семенниците от чушките. Изпечените чушки слагайте в тенджера и похлупвайте с капака, за да се задушат. Така ще се белят много по-лесно.

Изпечените зеленчуци оставете да се охладят, за да не ви пари като започнете да ги белите.

Обелете патладжана и чушките. Смелете ги в машинка за месо или с помощта на пасатор. Сложете смлените зеленчуци в голяма купа. Добавете сол на вкус, след това разбъркайте добре.

В подходяща по големина тенджера сложете захарта и оцета. Поставете тенджерата на котлона и затоплете, за да се стопи захарта. Щом сместа заври, прибавете олиото. Разбъркайте и налейте при пасираните зеленчуци. Бъркайте, докато сместа усвои течните съставки. След няколко минути всичко ще е смесено перфектно. Насипете айвара в бурканчета и затворете с капачки.

Стерилизирайте в продължение на 30 минути, като времето се засича от момента, в който водата заври.

Оставете бурканите за 10 минути във водата след като са стерилизирани и след това ги извадете с помощта на щипка за буркани.