Супа от пащърнак с ябълки

за 4 порции, 30 мин

Кухня
08:35 - 09 Февруари 2023
3615
Супа от пащърнак с ябълки

Продукти

500 г пащърнак

750 мл зеленчуков бульон

1 глава лук

4 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. къри на прах

1 с.л. брашно

200 мл течна готварска сметана (може да се замени с прясно мляко)

1 ябълка

1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук (може да се замени със зелената част на праз)

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Пащърнакът се обелва, нарязва се на парчета и се вари във врящия зеленчуков бульон около 15 мин. до омекване. Всичко се пасира.

Обеленият лук се наситнява. Сотира се в загретия зехтин или олио.

Поръсва се с брашното и кърито и се разбърква на котлона.

Изсипва се в пасирания пащърнак, разбърква до гладка маса и се кипва.

Маха се от котлона, добавя се течната сметана, разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.

Ябълката се настъргва едро и се добавя в супата.

Поръсва се с наситнения див лук.