Супа от пащърнак с ябълки
за 4 порции, 30 мин
Продукти
500 г пащърнак
750 мл зеленчуков бульон
1 глава лук
4 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. къри на прах
1 с.л. брашно
200 мл течна готварска сметана (може да се замени с прясно мляко)
1 ябълка
1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук (може да се замени със зелената част на праз)
сол и черен пипер
Приготвяне
Пащърнакът се обелва, нарязва се на парчета и се вари във врящия зеленчуков бульон около 15 мин. до омекване. Всичко се пасира.
Обеленият лук се наситнява. Сотира се в загретия зехтин или олио.
Поръсва се с брашното и кърито и се разбърква на котлона.
Изсипва се в пасирания пащърнак, разбърква до гладка маса и се кипва.
Маха се от котлона, добавя се течната сметана, разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.
Ябълката се настъргва едро и се добавя в супата.
Поръсва се с наситнения див лук.