Свинско филе със зеленчуци и билки

за 4 порции, 45 мин

Кухня
10:31 - 02 Ноември 2022
2487
Свинско филе със зеленчуци и билки

Продукти

2 тиквички

1 патладжан

5 домата

2 глави червени лук

3 скилидки чесън

3 клонки мащерка или чубрица

2-3 стръка босилек

1 с.л. зехтин или олио

1 ч. л. масло

400 г свинско филе – бонфиле, контрафиле

сол и черен пипер

40 г пармезан или друго жълто сирене – например кашкавал

 

Приготвяне

Тиквичките и патладжанът се нарязват на кубчета, доматите – на резени. Обелените лук и чесън се наситняват.

Мащерката и босилекът се наситняват и се смесват със зеленчуците.

Разстилат се в тава, намазана с 1 ч.л. зехтин или олио. Полива се с останалия зехтин или олио.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 15 мин.

Разтопява се маслото в тиган. Свинското филе се нарязва на парчета 2-3 см. Подправя се със сол и черен пипер. Запържва се бързо в маслото на висока температура от всички страни до златисто кафяво.

Свинското се слага при зеленчуците и внимателно се разбърква. Пекат се заедно още 10-15 мин.

Към края се поръсва с настъргания пармезан.