Свинско филе със зеленчуци и билки
за 4 порции, 45 мин
Продукти
2 тиквички
1 патладжан
5 домата
2 глави червени лук
3 скилидки чесън
3 клонки мащерка или чубрица
2-3 стръка босилек
1 с.л. зехтин или олио
1 ч. л. масло
400 г свинско филе – бонфиле, контрафиле
сол и черен пипер
40 г пармезан или друго жълто сирене – например кашкавал
Приготвяне
Тиквичките и патладжанът се нарязват на кубчета, доматите – на резени. Обелените лук и чесън се наситняват.
Мащерката и босилекът се наситняват и се смесват със зеленчуците.
Разстилат се в тава, намазана с 1 ч.л. зехтин или олио. Полива се с останалия зехтин или олио.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 15 мин.
Разтопява се маслото в тиган. Свинското филе се нарязва на парчета 2-3 см. Подправя се със сол и черен пипер. Запържва се бързо в маслото на висока температура от всички страни до златисто кафяво.
Свинското се слага при зеленчуците и внимателно се разбърква. Пекат се заедно още 10-15 мин.
Към края се поръсва с настъргания пармезан.