Сьомга гретен с картофи , зеле, джинджифил, бадеми

за 4 порции, 40 мин

Кухня
08:23 - 20 Януари 2023
1936
Сьомга гретен с картофи, зеле, джинджифил, бадеми

Продукти

400-500 г сьомга филе или друга риба по избор

600 г картофи

сол, черен и бял пипер

150 мл зеленчуков бульон

250 г течна сметана (може да се замени със заквасена сметана)

400 г зеле (може да се приготви и с кисело зеле)

1 глава лук

60 г масло

1-2 дафинови листа

75 мл ябълков сок

1-2 с.л. ябълков оцет или бял балсамов оцет (не се слага оцет, ако е с кисело зеле)

1 с.л. мед

½-1 ч.л. самбал – люта паста от чушки (може да се замени с чили сос или лют червен пипер)

30 г пресен джинджифил

2 с.л. бадемови пръчици – белени и нарязани фино бадеми

 

Приготвяне

Обелените картофи се нарязват на тънки филийки. Подреждат се на слоеве в тавичка и всеки слой се подправя със сол и черен пипер.

150 мл сметана се разбива с бульона и се заливат картофите.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор на 160 градуса) около 20 мин. до златисто.

Зелето се нарязва на много тънки ивички. Обеленият лук се наситнява и се сотира в половината разтопено масло. Прибавят се зелето и дафиновият лист и се запържва докато зелето поомекне. Подправя се със сол и черен пипер.

Добавят се останалата сметана, ябълковият сок, оцетът, медът и самбалът. Готви се на средна температура около 5 мин. като се разбърква. Оставя се да къкри докато течността се поизпари.

Обеленият джинджифил се нарязва на дребно и се сотира в останалото разтопено масло. Добавят се бадемите и се разбърква на котлона до златисто.

Сьомгата се разрязва напречно на две парчета. Слага се върху картофите. Разстила се отгоре зелето, но без да се покрива изцяло рибата.

Полива се с джинджифилово-бадемовото масло. Пече се още 15-20 мин. на същата температура.