Сьомга гретен с картофи , зеле, джинджифил, бадеми
за 4 порции, 40 мин
Продукти
400-500 г сьомга филе или друга риба по избор
600 г картофи
сол, черен и бял пипер
150 мл зеленчуков бульон
250 г течна сметана (може да се замени със заквасена сметана)
400 г зеле (може да се приготви и с кисело зеле)
1 глава лук
60 г масло
1-2 дафинови листа
75 мл ябълков сок
1-2 с.л. ябълков оцет или бял балсамов оцет (не се слага оцет, ако е с кисело зеле)
1 с.л. мед
½-1 ч.л. самбал – люта паста от чушки (може да се замени с чили сос или лют червен пипер)
30 г пресен джинджифил
2 с.л. бадемови пръчици – белени и нарязани фино бадеми
Приготвяне
Обелените картофи се нарязват на тънки филийки. Подреждат се на слоеве в тавичка и всеки слой се подправя със сол и черен пипер.
150 мл сметана се разбива с бульона и се заливат картофите.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор на 160 градуса) около 20 мин. до златисто.
Зелето се нарязва на много тънки ивички. Обеленият лук се наситнява и се сотира в половината разтопено масло. Прибавят се зелето и дафиновият лист и се запържва докато зелето поомекне. Подправя се със сол и черен пипер.
Добавят се останалата сметана, ябълковият сок, оцетът, медът и самбалът. Готви се на средна температура около 5 мин. като се разбърква. Оставя се да къкри докато течността се поизпари.
Обеленият джинджифил се нарязва на дребно и се сотира в останалото разтопено масло. Добавят се бадемите и се разбърква на котлона до златисто.
Сьомгата се разрязва напречно на две парчета. Слага се върху картофите. Разстила се отгоре зелето, но без да се покрива изцяло рибата.
Полива се с джинджифилово-бадемовото масло. Пече се още 15-20 мин. на същата температура.