Тиквено суфле със сушени кайсии и лешници

за 6 порции, 50 мин

Кухня
11:37 - 16 Януари 2023
3498
Тиквено суфле със сушени кайсии и лешници

Продукти

250 г обелена и изчистена тиква

100 г сушени кайсии

50 г захар

1 портокал на сок

20 мл бадемов ликьор или друг по избор

2 с.л. масло

2 с.л. брашно

150 мл прясно мляко

2 яйца

1 щипка сол

40 г нарязани лешници или други ядки

пудра захар

 

Приготвяне

Тиквата се настъргва едро. Сушените кайсии се нарязват на малки парченца.

Смесват се и се поръсват със захарта, заливат се с портокаловия сок и ликьора. Кипва се и се вари 5 мин.

Маслото се разтопява, прибавя се брашното и се разбърква на котлона. Сипва се прясното мляко и къкри няколко минути с разбъркване.

Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг.

Жълтъците се разбъркват с тиквата и лешниците. Добавят се млечната смес и белтъците и се разбърква внимателно.

Разпределя се в намазнени огнеупорни купички.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 25 мин. до златисто кафяво.

Поръсва се с пудра захар.