Тиквички лазаня с болонезе и песто сос
за 4 порции, 90 мин
Продукти
1 глава лук
4 скилидки чесън
4 с.л. зехтин или олио
400 г мляно телешко месо или друга кайма по избор
1 с.л. доматено пюре
400 г домати – може от консерва
50 г черни маслини без костилките
50 г зелени маслини без костилките
2 клонки риган - може сух
40 г кедрови ядки (може да се заменят със семки или други ядки)
2 клонки босилек
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. нишесте
200 мл прясно мляко
80 г грах
4 тиквички
сол и черен пипер
Приготвяне
Обелените лук и 2 скилидки чесън се наситняват.
Каймата се запържва до златисто кафяви гранули в 1 с.л. загрят зехтин. Добавят се лукът и чесънът и се сотира още малко.
Прибавят се доматената паста и доматите, разбърква се и се готви на слаб огън около 30 мин.
Нарязват се фино маслините и риганът. Добавят се заедно с граха в получения сос болонезе и се подправя със сол и черен пипер.
Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто кафяво. Заделя се 1 ч.л., останалите се пасират с другите 2 обелени и наситнени скилидки чесън и босилека, от който се оставят няколко цели листенца.
Към пестото се добавят с разбъркване лимоновият сок и 2 с.л. зехтин.
Нишестето се разтваря с малко прясно мляко. Останалото мляко се кипва и се разбърква с нишестето. Вари се около 5 мин. и се смесва с пестото.
Тиквичките се нарязват на филийки с дебелина 1 см. Половината се подреждат в намазана с останалия зехтин тава. Заливат се с половината от соса болонезе и с половината песто сос.
Подреждат се останалите тиквички и се заливат с останалия болонезе сос.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 20 мин. Намазва се с останалия песто сос и се пече още 15 мин.
Поръсва се със заделените кедрови ядки и листенца босилек.