Тофу с чушки и броколи
за 2 порции, 35 мин
Продукти
150 г тофу – соево сирене
1 малка скилидка чесън
½ ч.л. мед
6 с.л. соев сос
1 жълта или зелена чушка
1 червена чушка
1 малка глава броколи
2 с.л. олио
1 ч.л. нишесте
3 ч.л. самбал или друга чили паста, сос
сол и лимонов сок
Приготвяне
Счуква се обелената скилидка чесън и се смесва с меда и соевия сос.
Тофуто се нарязва на тънки филийки, полива се с маринатата и се слага в хладилника за поне 15 мин.
Чушките се нарязват на ленти. Броколито се нарязва на розички.
Отцеденото тофу се запържва в 1 с.л. загрято олио от двете страни до златисто кафяво и се изважда.
Добавя се останалото олио и се запържват зеленчуците около 2 мин. Деглазира се със 100 мл вода и маринатата от тофуто. Готви се под капак на средна температура 5-8 мин.
Смесва се нишестето с 1 с.л. студена вода, прибавя се към зеленчуците и се кипва с разбъркване.
Връща се тофуто и се загрява за кратко. Подправя се със сол и лимонов сок. Поднася се със самбал за допълнително овкусяване.