Уелингтън под хрупкаво капаче (с гъби в балсамико сос)

за 6 порции, 120 мин

Кухня
07:46 - 16 Февруари 2023
2568
Уелингтън под хрупкаво капаче (с гъби в балсамико сос)

Продукти

900 г телешко филе

2 клонки мащерка

50 г масло

2 кори за баница

ситна сол, по-едра сол, смлян черен пипер и едро счукан черен пипер

2 с.л. зехтин или олио

3 главички шалот или друг по-дребен лук

500 г гъби по избор

4 стръка магданоз

325 мл телешки бульон

3 с.л. балсамов оцет

 

Приготвяне

Мащерката се наситнява.

Разтопява се маслото в тиган.

Корите за баница се разполовяват напречно.

Една половинка кора се намазва с масло и се поръсва половината мащерка. Отгоре се слага втора половинка кора и се намазва с масло.

Слага се трета половинка кора, намазва се с масло и се поръсва с останалата мащерка. Покрива се с последната половинка кора, намазва се с масло и се поръсва с едър черен пипер.

Изрязват се 6 кръга – може и на квадрати, и се подреждат в тава с хартия за печене. Слагат се в загрята фурна на 200 градуса, намалява се веднага на 100 градуса и се пекат към 5 мин. до хрупкаво златисто.

Подсушеното месо се натрива с дребна сол и едър черен пипер. Запържва се бързо на висока температура в 1 с.л. загрят зехтин от всички страни до златисто кафяво. Прехвърля се в тавичка и се пече бавно в загрята фурна на 100 градуса 75 мин.

Обеленият шалот се нарязва на дребно.

Гъбите се нарязват на парченца.

Загрява се останалият зехтин в същия тиган и се запържват гъбите и шалотът 4-5 мин.

Поръсва се с наситнен магданоз. Сипва се бульонът и се овкусява с дребна сол и смлян черен пипер. Кипва се и къкри на среден огън 10 мин. Добавя се балсамовият оцет.

Месото се изважда от фурната и се завива в алуминиево фолио за 5 мин. Разрязва се напречно на 6 парчета. Подрежда се в соса от гъби. Поръсва се с едра сол. Всяко парче месо се покрива с хрупкава кора. Поднася се веднага.