Ванилов крем с портокал и хрупкави корички
за 4 порции, 60 мин
Продукти
1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар
500 мл прясно мляко
1 щипка сол
2 портокала
4 жълтъка
2 с.л. захар
2 с.л. нишесте
1 с.л. масло
2 фини кори
2 с.л. пудра захар
Приготвяне
Кипва се прясното мляко със семенцата ванилия и щипката сол. Настъргва се кората на портокалите.
Жълтъците се разбиват със захарта и 2 с.л. портокалова кора до пяна. Разбърква се с нишестето. Прибавя се постепенно в прясното мляко с разбъркване на слаб огън до гъст крем. Разпределя се в чаши и се оставя да изстине.
Разтопява се маслото. Намазва се едната фина кора и се поръсва с 1 с.л. пудра захар. Покрива се с втората кора и се повтаря същото. Сгъват се на две корите откъм тясната стран. Нарязват се на триъгълници. Подреждат се в тава с хартия за печене и се покриват с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса 10 мин. до хрупкаво златисто кафяво.
Портокалите се обелват с нож до плода и се изваждат филенцата от ципите. Разпределят се върху ваниловия крем. Гарнира се с хрупкавите корички.
Ваниловият крем може да се приготви с готов ванилов пудинг на прах.