Ванилов крем с портокал и хрупкави корички

за 4 порции, 60 мин

Кухня
11:08 - 27 Януари 2024
4889
Ванилов крем с портокал и хрупкави корички

Продукти

1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар

500 мл прясно мляко

1 щипка сол

2 портокала

4 жълтъка

2 с.л. захар

2 с.л. нишесте

1 с.л. масло

2 фини кори

2 с.л. пудра захар

 

Приготвяне

Кипва се прясното мляко със семенцата ванилия и щипката сол. Настъргва се кората на портокалите.

Жълтъците се разбиват със захарта и 2 с.л. портокалова кора до пяна. Разбърква се с нишестето. Прибавя се постепенно в прясното мляко с разбъркване на слаб огън до гъст крем. Разпределя се в чаши и се оставя да изстине.

Разтопява се маслото. Намазва се едната фина кора и се поръсва с 1 с.л. пудра захар. Покрива се с втората кора и се повтаря същото. Сгъват се на две корите откъм тясната стран. Нарязват се на триъгълници. Подреждат се в тава с хартия за печене и се покриват с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса 10 мин. до хрупкаво златисто кафяво.

Портокалите се обелват с нож до плода и се изваждат филенцата от ципите. Разпределят се върху ваниловия крем. Гарнира се с хрупкавите корички.

Ваниловият крем може да се приготви с готов ванилов пудинг на прах.