Великден с Lupa.bg: Агнешки котлети с билкова коричка (+ запържени картофки)
за 4 порции, 30 мин + време за готвене

Продукти
За агнешкото:
2 агнешки карета (неразрязани котлети) по около 500 г
80 г меко масло
2 с.л. иглички пресен розмарин
2 с.л. листенца прясна мащерка
2 с.л. наситнен магданоз
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 филийки бял хляб на трохи – прясна галета
сол и черен пипер
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин или олио
За картофките:
1 кг пресни картофки
1 глава чесън
4 клонки розмарин или друга прясна билка по избор
едра сол
125 мл зехтин или олио
Приготвяне
Маслото се разбива до пяна. Разбърква се с розмарина, мащерката, магданоза, лимоновата кора, хлебните трохи, обелената и счукана скилидка чесън, сол и черен пипер.
Оформя се на ролка в прозрачно фолио и се слага в хладилника да се стегне минимум 40 мин.
Картофките – белени или с коричката, се разполовяват или се оставят цели, ако са по-дребни. Главата чесън се разполовява хоризонтално.
Картофките се смесват с игличките розмарин, половинките чесън, едра сол и 125 мл зехтин или олио. Разстилат се в тава и се запичат в загрята фурна на 200 градуса около 35 мин.
Фурната се намалява на 80 градуса за котлетите.
Подсушените агнешки карета се подправят със сол и черен пипер. Запържват се в 2 с.л. загрят зехтин или олио от всички страни до златисто. Преместват се в намазнена с малко масло тавичка. Пекат се в загрятата слаба фурна около 40 мин.
Слагат се картофките около котлетите и се пече още 10 мин.
Разстила се билковата смес върху котлетите. Запича се на малко по-силна фурна около 5 мин. до златисто хрупкаво.