Великден с Lupa.bg: Агнешки котлети с билкова коричка (+ запържени картофки)

за 4 порции, 30 мин + време за готвене

Кухня
09:31 - 16 Април 2025
672
Великден с Lupa.bg: Агнешки котлети с билкова коричка (+ запържени картофки)

Продукти

За агнешкото:

2 агнешки карета (неразрязани котлети) по около 500 г

80 г меко масло

2 с.л. иглички пресен розмарин

2 с.л. листенца прясна мащерка

2 с.л. наситнен магданоз

1 ч.л. настъргана лимонова кора

2 филийки бял хляб на трохи – прясна галета

сол и черен пипер

1 скилидка чесън

2 с.л. зехтин или олио

 

За картофките:

1 кг пресни картофки

1 глава чесън

4 клонки розмарин или друга прясна билка по избор

едра сол

125 мл зехтин или олио

 

Приготвяне

Маслото се разбива до пяна. Разбърква се с розмарина, мащерката, магданоза, лимоновата кора, хлебните трохи, обелената и счукана скилидка чесън, сол и черен пипер.

Оформя се на ролка в прозрачно фолио и се слага в хладилника да се стегне минимум 40 мин.

Картофките – белени или с коричката, се разполовяват или се оставят цели, ако са по-дребни. Главата чесън се разполовява хоризонтално.

Картофките се смесват с игличките розмарин, половинките чесън, едра сол и 125 мл зехтин или олио. Разстилат се в тава и се запичат в загрята фурна на 200 градуса около 35 мин.

Фурната се намалява на 80 градуса за котлетите.

Подсушените агнешки карета се подправят със сол и черен пипер. Запържват се в 2 с.л. загрят зехтин или олио от всички страни до златисто. Преместват се в намазнена с малко масло тавичка. Пекат се в загрятата слаба фурна около 40 мин.

Слагат се картофките около котлетите и се пече още 10 мин.

Разстила се билковата смес върху котлетите. Запича се на малко по-силна фурна около 5 мин. до златисто хрупкаво.