Великден с Lupa.bg: Шарени яйца без боя
Семпло, без ярки тонове, с цветове от природата
Семпло, без ярки тонове, с цветове като на самата природа. Това са най-изисканите нашарени великденски яйца. Посягаме към отколешните начини за боядисване. Яйцата ще са ретро и еко, но и модерни, тъкмо заради връщането назад във времето. А боичките ще са напълно ядливи – най-различни хранителни продукти.
Количествата „боя” в рецептите стига за оцветяването на 6 яйца. След боядисването и изстиването яйцата могат да се натрият за гланц с малко олио върху платнена или хартиена салфетка.
Спанак и коприва за стилно зелено
6 яйца, 50 г спанак, 50 г коприва, 1 с.л. оцет, мрежички, листенца от билки, цветя, тревички, конец за връзване.
Слагат се листенца върху всяко яйце и се опакова плътно с мрежичка, като се завързва стегнато с конец.
Подготвените яйца се подреждат в тенджера заедно със спанака, копривата и оцета. Сипва се топла вода да покрие яйцата. Оставя се бавно да кипне и се варят на тих огън 20 мин.
Изваждат се внимателно яйцата, оставят се да изстинат и се махат мрежичките и листенцата.
Куркума за слънчево жълто
6 яйца, 1 малко коренче – грудка прясна куркума, 1 с.л. куркума на прах (става и само с куркума на прах – 2-3 с.л., но цветът ще е по-блед), 1 с.л. оцет.
Коренчето куркума се обелва и се нарязва на филийки. Слага се заедно с куркумата на прах в тенджера.
Подреждат се яйцата, заливат се с топла вода и се добавя оцетът. Оставя се бавно да кипне и се вари на тих огън 20 мин.
Изваждат се яйцата и се оставят да изстинат.
Люспи лук за старо злато
6 яйца, обелките от 1 кг жълт лук, 1 с.л. оцет, мрежички, листенца от билки, тревички, конец за завързване.
Слагат се листенца върху всяко яйце, опакова се плътно с мрежичка и се завързва стегнато с конец.
Подготвените яйца се подреждат в тенджера, заедно с люспите от лук. Залива се с топла вода, добавя се оцетът. Оставя се бавно да кипне и се вари на тих огън 20 мин.
Изваждат се внимателно яйцата, оставят се да изстинат и се махат мрежичките и листенцата.
Червено вино за топло лилаво
6 яйца, 1 бутилки червено вино, 1 с.л. оцет, тънки ластичета.
Червеното вино се изсипва в тенджера, добавя се оцетът.
Яйцата се опасват с по 1-2 или повече ластичета – хоризонтално, вертикално. Пускат се във виното. Оставя се бавно да кипне и се вари на тих огън 20 мин.
Внимателно се изваждат и се оставят да изстинат, махат се ластичетата.
Цвекло за коралово розово
6 яйца, 2 глави червено цвекло, 1 с.л. оцет, мрежички, листенца от билки, тревички, конец за връзване.
Цвеклото се обелва и се нарязва на филийки. Всичко – и обелките, се слага в тенджера.
Поставят се листенца върху всяко яйце, опакова се плътно с мрежичка и се завързва стегнато с конец.
Подготвените яйца се слагат в тенджерата при цвеклото. Добавя се оцетът и топла вода. Оставя се бавно да кипне и се вари на тих огън 20 мин.
Изваждат се внимателно яйцата, оставят се да изстинат и се махат мрежичките и листенцата.
Боровинки за индигово синьо
6 яйца, 200-250 г сини боровинки - може замразени (с червени боровинки се получава бледо розов цвят), 1 с.л. оцет, мрежички, листенца от билки, тревички.
Слагат се листенца върху всяко яйце, опакова се плътно с мрежичка и се завързва стегнато с конец.
Подготвените яйца се подреждат в тенджера, слагат се и боровинките, добавя се оцетът. Залива се с топла вода, оставя се да кипне и се вари тих огън 20 мин.
Изваждат се внимателно яйцата, оставят се да изстинат и се махат мрежичките и листенцата.