Винено чесново пиле с картофи
за 4 порции, 55 мин
Кухня
07:13 - 12 Април 2022
2723
Продукти
1 цяло пиле
600 г дребни картофки
18 скилидки чесън
сол, черен пипер и клонки прясна мащерка
3 с.л. зехтин или олио
300 мл бяло вино
Приготвяне
Картофките се сваряват в подсолена вода и се обелват.
Пилето се овкусява отвън и отвътре със сол, черен пипер и 1 с.л. зехтин или олио.
Напълва се с половината обелени скилидки чесън и с няколко клонки мащерка и се слага в тава.
Картофите, останалите обелени скилидки чесън и още клонки мащерка се подреждат около пилето и се поливат с останалия зехтина или олио.
Сипва се бялото вино и още около 100 мл вода.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 40 мин.