Винено пиле с гъби

за 4 порции, 80 мин

Кухня
07:41 - 25 Февруари 2023
4608
Винено пиле с гъби

Продукти

1 пиле

1 връзка корени за супа – парче целина, морков, пащърнак, праз

12 дребни главички лук

5 скилидки чесън

4 клонки мащерка

сол и черен пипер

2-3 дафинови листа

300 г дребни гъби

4 с.л. брашно

2 с.л. зехтин или олио

2 с.л. доматено пюре

500 мл червено вино

350 мл пилешки бульон

 

Приготвяне

Почистените корени за супа се нарязват на парчета. Обелват се лукът и чесънът.

Всичко се смесва и се овкусява със сол и черен пипер, добавят се и дафиновите листа.

Пилето се нарязва на парчета и се овалват в брашното. Запържва се в загретия зехтин или олио до леко златисто. Месото се изважда.

Слагат се зеленчуците и гъбите и се сотират с разбъркване 2-3 мин. Прибавя се доматеното пюре и се разбърква на котлона.

Връща се пилешкото месо. Залива се с виното и бульона, слага се мащерката и се пече в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 35-40 мин.