Винено пиле с гъби
за 4 порции, 80 мин
Продукти
1 пиле
1 връзка корени за супа – парче целина, морков, пащърнак, праз
12 дребни главички лук
5 скилидки чесън
4 клонки мащерка
сол и черен пипер
2-3 дафинови листа
300 г дребни гъби
4 с.л. брашно
2 с.л. зехтин или олио
2 с.л. доматено пюре
500 мл червено вино
350 мл пилешки бульон
Приготвяне
Почистените корени за супа се нарязват на парчета. Обелват се лукът и чесънът.
Всичко се смесва и се овкусява със сол и черен пипер, добавят се и дафиновите листа.
Пилето се нарязва на парчета и се овалват в брашното. Запържва се в загретия зехтин или олио до леко златисто. Месото се изважда.
Слагат се зеленчуците и гъбите и се сотират с разбъркване 2-3 мин. Прибавя се доматеното пюре и се разбърква на котлона.
Връща се пилешкото месо. Залива се с виното и бульона, слага се мащерката и се пече в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 35-40 мин.