Ябълкова пица с бекон
за 3 броя, 45 мин
Продукти
Около 500 г тесто за пица
600 г пресен лук - около 4 връзки (може и с 2-3 глави стар лук)
3 с.л. зехтин или олио
3 с.л. масло
сол, черен пипер, смлян кимион
500 г ябълки
1 с.л. лимонов сок
80-100 г пушен бекон на тънки филийки
150 г меко козе сирене (може да се замени с прясно или изкиснато бяло саламурено сирене)
200 г заквасена сметана
1-2 клонки розмарин
настърганата кора на ½ лимон
Приготвяне
Тестото се оформя на 3 пици върху хартия за печене.
Пресният лук се нарязва косо напречно на шайби около 1 см. Запържва се на две порции в по 1 с.л. загрят зехтин или олио за 2-3 мин. Подправя се със сол, черен пипер и кимион и се оставя да изстине.
Ябълките се разрязват, изчистват се от семето и се нарязват на тънки полумесеци. Задушават се на три порции в по 1 с.л. разтопено масло за около 3 мин. Подправят се със сол, черен пипер и лимонов сок и се оставят да изстинат.
Беконът се нарязва на парчета около 3 см. Смесват се намачканото козе сирене, заквасената сметана, игличките розмарин, настърганата лимонова кора, сол и черен пипер.
Половината смес се разстила върху трите пици. Върху нея се разпределят пресният лук, ябълките и беконът най-отгоре. Покрива се с останалата смес.
Пече се в загрята фурна на 250 градуса 18-20 мин.