Ябълкова пица с бекон

за 3 броя, 45 мин

Кухня
13:20 - 10 Януари 2023
2758
Ябълкова пица с бекон

Продукти

Около 500 г тесто за пица

600 г пресен лук - около 4 връзки (може и с 2-3 глави стар лук)

3 с.л. зехтин или олио

3 с.л. масло

сол, черен пипер, смлян кимион

500 г ябълки

1 с.л. лимонов сок

80-100 г пушен бекон на тънки филийки

150 г меко козе сирене (може да се замени с прясно или изкиснато бяло саламурено сирене)

200 г заквасена сметана

1-2 клонки розмарин

настърганата кора на ½ лимон

 

Приготвяне

Тестото се оформя на 3 пици върху хартия за печене.

Пресният лук се нарязва косо напречно на шайби около 1 см. Запържва се на две порции в по 1 с.л. загрят зехтин или олио за 2-3 мин. Подправя се със сол, черен пипер и кимион и се оставя да изстине.

Ябълките се разрязват, изчистват се от семето и се нарязват на тънки полумесеци. Задушават се на три порции в по 1 с.л. разтопено масло за около 3 мин. Подправят се със сол, черен пипер и лимонов сок и се оставят да изстинат.

Беконът се нарязва на парчета около 3 см. Смесват се намачканото козе сирене, заквасената сметана, игличките розмарин, настърганата лимонова кора, сол и черен пипер.

Половината смес се разстила върху трите пици. Върху нея се разпределят пресният лук, ябълките и беконът най-отгоре. Покрива се с останалата смес.

Пече се в загрята фурна на 250 градуса 18-20 мин.