Ягоди (плод по избор) с маскарпоне и извара
за 4 порции, 25 мин
Продукти
300 г ягоди или друг полод по избор
40 г захар
½ шушулка ванилия или 1 пак. ванилова захар
80 г маскарпоне (може да се замени с друго крем сирене)
100 г извара (може да се замени с изцедено кисело мляко)
100 мл течна сметана за разбиване или заквасена сметана
4 бр. бишкоти
листенца мента, маточина, розмарин
Приготвяне
Почистените ягоди се подсушават. 4 ягоди се разполовяват. Останалите се нарязват на четвъртинки и се смесват с 2 с.л. захар.
Остърганите от шушулката семенца ванилия се смесват с маскарпонето и изварата.
Течната сметана се разбива с останалата захар до втвърдяване. Прибавя се в крема с внимателно разбъркване.
Слага се на дъното на чаши по 1 с.л. от крема. Разпределят се натрошените бишкоти и захарните ягоди. Разпределя се останалият крем.
Гарнира се с половинките ягоди и с листенца билка.