Зелена зеленчукова салата със сусамов дресинг и сирене
за 2 порции, 35 мин
Продукти
2 морковa - около 150 г
1 тиквичка - около 250 г
4 стъбла целина
1 червена чушка
1 глава фенел – резене
3 домата
1 с.л. сусам
½ лимон
2 с.л. сусамов тахан
1 с.л. зехтин или олио
200 г кисело мляко
сол е черен пипер
125 г микс зелена салата или от един вид
около 25 г рукола
50 г бяло саламурено сирене – идеално е с овче
Приготвяне
Морковите, тиквичката, чушката, фенелът, стъблата целин се почистват и се нарязват на тънки ленти. Листенцата на целината се заделят. Доматите се нарязват на фини резенчета.
Сусамът се запича на сух тиган до златисто. Лимонът се изцежда.
Таханът се смесва с 2 с.л. лимонов сок, със зехтина и киселото мляко. Подправя се със сол и черен пипер.
Зелената салата се накъсва или нарязва едро. Добавя се руколата. Смесва се с около 2/3 от дресинга.
Отгоре се разстилат зеленчуковите ленти и доматите. Полива се с останалата част от дресинга.
Поръсва се с натрошеното сирене и със запечения сусам.