Зеленчуци със сос от домашно фъстъчено масло
за 2 порции, 40 мин
Продукти
Различни зеленчуци - например няколко моркова, 1 малък зелен или лилав алабаш, 200 г шушулки снежен грах или зърна обикновен грах – може зелен фасул, както и други кореноплоди
сол на вкус
1 люто чушле
250 мл зеленчуков бульон
2-3 с.л. фъстъчено масло
1 с.л. цели печени фъстъци
Приготвяне
Морковите и алабашът се обелват и се нарязват на парчета. Ако морковите са пресни на връзка, могат да се оставят цели или да се разполовят надлъжно, като остане 1 см от зеленината.
Морковите и алабашът се варят в подсолена вода до леко омекване. Към края на готвенето се добавя грахът.
Лютото чушле се нарязва на пръстенчета и се добавя към зеленчуковия бульон.
Прибавя се фъстъченото масло и се разбърква. Кипва се и се подправя със сол.
Отцедените зеленчуци се поливат със соса и се поръсват с целите фъстъци.
Може да се гарнира със сварени яйца.
Как да си направим домашно фъстъчено масло
Фъстъчено масло може да се приготви лесно и бързо у дома.
На 250 г фъстъци – печени и обелени от люспите, са нужни 1 щипка сол и около 2 супени лъжици олио. Може да се избере фъстъчено или слънчогледово олио - и двете са много неутрални и не нарушават вкуса на фъстъченото масло.
Фъстъците се смилат, пасират се със солта, добавя се олиото и пасирането продължава до кремообразна маса.
В плътно затворен съд домашното фъстъчено масло издържа в хладилника 2 седмици.