Зеленчуци със сос от домашно фъстъчено масло

за 2 порции, 40 мин

Кухня
04:26 - 14 Февруари 2022
2554
Зеленчуци със сос от домашно фъстъчено масло

Продукти

Различни зеленчуци - например няколко моркова, 1 малък зелен или лилав алабаш, 200 г шушулки снежен грах или зърна обикновен грах – може зелен фасул, както и други кореноплоди

сол на вкус

1 люто чушле

250 мл зеленчуков бульон

2-3 с.л. фъстъчено масло

1 с.л. цели печени фъстъци

 

Приготвяне

Морковите и алабашът се обелват и се нарязват на парчета. Ако морковите са пресни на връзка, могат да се оставят цели или да се разполовят надлъжно, като остане 1 см от зеленината.

Морковите и алабашът се варят в подсолена вода до леко омекване. Към края на готвенето се добавя грахът.

Лютото чушле се нарязва на пръстенчета и се добавя към зеленчуковия бульон.

Прибавя се фъстъченото масло и се разбърква. Кипва се и се подправя със сол.

Отцедените зеленчуци се поливат със соса и се поръсват с целите фъстъци.

Може да се гарнира със сварени яйца.

Как да си направим домашно фъстъчено масло

Фъстъчено масло може да се приготви лесно и бързо у дома.

На 250 г фъстъци – печени и обелени от люспите, са нужни 1 щипка сол и около 2 супени лъжици олио. Може да се избере фъстъчено или слънчогледово олио - и двете са много неутрални и не нарушават вкуса на фъстъченото масло.

Фъстъците се смилат, пасират се със солта, добавя се олиото и пасирането продължава до кремообразна маса.

В плътно затворен съд домашното фъстъчено масло издържа в хладилника 2 седмици.