Зеленчуково варено с 3 вида месо
за 6 порции, 120 мин
Продукти
200 г говеждо/телешко месо, 200 г свинско месо, 200 г агнешко месо (може да се замени с шилешко или овче месо или с птиче месо от бут)
400 г картофи
5 големи моркова
5 глави лук
2-3 скилидки чесън
½ глава зеле – около 500 г
сол и черен пипер
2 клонки мащерка
2 клонки розмарин
2 клонки майорана
(може да се използват други пресни билки по избор)
2 с.л. зехтин или олио
700 мл зеленчуков бульон
Приготвяне
Обелените картофи и моркови се нарязват на парчета. Обелените лук и чесън се нарязват на тънки филийки. Зелето се нарязва на широки ленти.
Трите вида месо се нарязва на хапки около 2 см, смесва се и се овкусява със сол и черен пипер. Запържва се в тенджера на порции в загретия зехтин или олио.
1/3 от месото остава в тенджерата. Останалото се изважда. Върху месото в тенджерата се слагат зеленчуците. Връща се останалото месо върху зеленчуците. Най-отгоре се разпределят клонките билки. Поръсва се със сол и черен пипер.
Сипва се бульонът, захлупва се и се оставя да заври. Слага се в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 150 градуса) и се задушава 90 мин. Поднася се направо с тенджерата.