Зелева супа с чери домати
за 4 порции, 50 мин
Продукти
¼ голяма глава зеле по избор
2 стръка дръжкова целина (може да се използват клонки целина)
3 стръка пресен лук
1 малък стрък праз
4 моркова
400 г чери домати
сол и черен пипер
5 с.л. зехтин или олио
мащерка или друга билка – например чубрица
Приготвяне
Зелето се почиства и се нарязва на тънки ивици. Кочанът на зелето се обелва и се нарязва на малки кубчета.
Леко обелената от нишките дръжкова целина се нарязва напречно на тънки парченца.
Пресният лук и празът се нарязват на тънки пръстенчета.
Обелените моркови се разполовяват по дължина и се нарязват на полумесеци. Ако са дребни, се режат на кръгчета.
Загрява се 4 с.л. зехтин, слагат се всички нарязани зеленчуци и се разбърква.
Сипва се вода – около 1/3 повече от нивото на зеленчуците. Подправя се със сол и се оставя да заври.
Добавят се чери доматите, намалява се котлонът. Готви се под капак 20-25 мин.
Подправя се с черен пипер и мащерка. Полива се с 1 с.л. студен зехтин.