2 000 000 кръвнина от АПИ искат роднините на изгорелите на "Струма" македонци

Исковете са 16 и са солидарни срещу агенцията и представителя на македонския застраховател

Общество
20:06 - 18 Октомври 2022
2830
2 000 000 кръвнина от АПИ искат роднините на изгорелите на "Струма" македонци

Граждански искове за обезщетения на обща стойност над 2 млн. лева са внесени в Софийския градски съд от близки на починали и пострадали македонци в изгорелия автобус на магистрала “Струма”.

На 23 ноември 2021 година 45 туристи от Северна Македония, сред които и 13 деца, загинаха при катастрофата на връщане от екскурзия в Турция. Спасени бяха 7 души. При удара в мантинелата на аутобана рейсът пламна като факла и изгоря за минути.

"Исковете са от името на 16 души, които са от 6 семейства. Сред тях са наследниците на трима от починалите, другите са пострадали. Исковете са солидарни срещу АПИ и представителя на македонския застраховател - Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Категорични сме, че вината за трагедията не е само в загиналия шофьор на автобуса. Не отричаме, има вина, но и състоянието на пътя е оказало влияние. Водачът не е имал ориентация къде се намира на пътното платно и това го доказа експертизата на пътя, която настояхме да се направи и да се внесе в районния съд в Перник”, казаха адвокатите на близките Николай Димитров и Георги Радков.

Искането на адвокатите за такава експертиза, която често е наричана паралелно разследване, е след като тя бъде потвърдена от съда, да имат правната и фактическа сигурност за внасяне на исковете за обезщетения.

Експертизата на пътния участък, където стана катастрофата, е направена от вещото лице д-р инж. Коста Костов. Тя бе внесена в съда в понеделник и магистратите я приеха въпреки възраженията на представителя на АПИ.

“Експертизата установява два вида проблеми в участъка, като вещо лице направи оглед 3 км преди мястото на инцидента. Установи се, че пътят не е правилно изграден и не е правилно поддържан. Компрометирани са определени елементи от инфраструктурата. На места липсва надлъжната шумна пътна маркировка, няма светлоотразители.

Т.нар. котешки очи по мантинелата в 3-километровия участък преди инцидента или липсват, или там, където ги има, са с шест пъти по-малка светлоотразителност от допустимите стойности. На места и обикновената маркировка е изтрита”, казаха адвокатите.

След приемането на тази експертиза от пернишкия съд сега те имат категорично доказателство, че и пътят не е бил в изрядно състояние.

Самото разследване за тежкия инцидент е спряно, защото се чака изпълнение на съдебна поръчка от РС Македония.

Юристконсултът на АПИ Светлин Начков коментира, че резултатите от експертизата са част от частно производство за обезпечаване на доказателствата, а въпросите за виновността или невинността на пътната агенция ще се гледат в отделно производство.