4 свежи комбинации с великденски яйца
Как да използваме останалите шарени яйца от Възкресение
1
Яйчени хапки със спанак
за 12 броя, 20 мин
Продуктите: 4 сварени яйца, 2 с.л. майонеза, 2 с.л. заквасена сметана или изцедено кисело мляко, 1 домат, 2 глави червен лук, 1 с.л. нарязан босилек, 1 с.л. оцет, сол и черен пипер, 1 с.л. зехтин или олио, 12 листенца спанак, 12 филийки багета или малки филийки друг хляб.
Приготвянето:
Обелените сварени яйца се разполовяват. Изваждат се жълтъците. Белтъците се нарязват на дребно. Жълтъците се стриват и разбъркват с майонезата и заквасената сметана на гладък крем.
Доматите се нарязват на малки кубчета – може без сърцевината. Едната глава обелен червен лук се нарязва на фини ленти, втората – на малки кубчета.
Смесват се лучените кубчета с босилека, домата и нарязаните белтъци. Добавя се в яйчения крем, Подправя се оцета, сол и черен пипер и се разбърква. Лукът на ленти се запържва в загретия зехтин или олио 2-3 мин.
Върху всяка филийка хляб се слага листо спанак. Отгоре се разпределя салатата – по около 1 с.л. Гарнира се със запържения лук.
2
Яйчено карпачо с репички
за 2 порции, 15 мин
Продуктите: 4 сварени яйца, 1 ч.л. горчица, 1 щипка захар, 3 ч.л. зехтин или олио, 2 с.л. бял балсамов или ябълков оцет, сол и черен пипер, 12 репички, прясна билка по избор.
Приготвянето:
Смесват се с разбиване горчицата, захарта, зехтинът или олиото, оцетът, сол и черен пипер.
Репичките се нарязват на четвъртинки. Обелените яйца се наярзват на тънки кръгчета. Яйцата се подреждат керемидообразно. Гарнират се отстрани с репичките.
Поръсва се с наситнената прясна билка. Полива се с дресинга.
3
Къри яйца с тиквичка
за 4 порции, 40 мин
Продуктите: 8 сварени яйца, 1 малка глава лук, 35 г масло, 40 г брашно, 1-2 ч.л. къри на прах, 500 мл прясно мляко, 350 мл зеленчуков бульон, сол и черен пипер, 3 стръка зелен лук, 1/2 малка тиквичка, 2 ч.л. лимонов сок, ¼ връзка магданоз.
Приготвянето:
Обеленият лук се наситнява. Запържва се в разтопеното масло 1 мин. Поръсва се с брашното и се запържва с разбъркване още 1 мин.
Прибавят се с разбъркване прясното млако и бульонът до гладка смес. Подправя се със сол и черен пипер и къкри около 20 мин., като се разбърква често.
Пресният лук се нарязва косо на пръстени. Тиквичката се нарязва на малки кубчета и се разбърква с лимоновия сок.
Яйцата се разполовяват. Слагат се в топлия сос заедно с пресния лук и тиквичката. Поръсва се с наситнения магданоз.
4
Сандвичи с яйчена салата
за 24 броя, 30 мин
Продуктите: 4 сварени яйца, 150 г майонеза, 50 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко, 1 с.л. лимонов сок, 100 г краставица, 1 авокадо, ¼ връзка див лук или зелените пера на пресен лук, 6 стръка пресен кориандър или магданоз, сол и черен пипер, 12 тънки филии хляб.
Приготвянето:
Смесват се майонезата, заквасената сметана и лимоновият сок на гладък крем.
Краставицата се нарязва на малки кубчета. Разполовеното и извадено от кората авокадо се нарязва на малки кубчета. Зеленият лук се нарязва на дребно. Половината кориандър се наситнява. Обелените яйца се нарязват на дребно.
Всичко се смесва с майонезения крем, сол и черен пипер.
6 филии хляб се намазват с яйчената салата. Покриват се с останалите 6 филии. Разрязват се диагонално на по 4 триъгълника. Гарнират се с останалите стръкчета кориандър.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" само за 1 лев.