Адвокат Марковски: По-внимателно със Сарафов! Може да остане и.д. главен прокурор дълго

Следващият обвинител №1 трябва да е абсолютно безспорна фигура, заяви юристът

Новини
20:17 - 21 Юни 2023
5744
Адвокат Марковски: По-внимателно със Сарафов! Може да остане и.д. главен прокурор дълго

Адвокат Димитър Марковски предупреди, че трябва да се подхожда много внимателно към фигурата на Борислав Сарафов, защото той може да се задържи дълго на поста и.д. главен прокурор.

Свидетели сме на нещо трагикомично. Ако не беше толкова тъжно, щеше да е много смешно. В момента трябва да се подходи изключително предпазливо към личността, изпълняваща длъжността главен прокурор. Присъствието му на този пост може да продължи дълго.

Това заяви адвокат Димитър Марковски в ефира на bTV.

Най-малкото, което се случи, е изключително дълбоките и непоправими щети, които се нанесоха на авторитета на прокуратурата. Всички лица, които се замесиха в скандала, трябва сега да се отдръпнат, за да може в една нормална атмосфера да се работи. Да, трябва да се стигне до избора на нов главен прокурор, но това трябва да е личност, за която всички да са категорични, че е безкомпромисна, на мнение е адвокат Марковски.

В закона за съдебната власт е казано, че към тези хора, които се номинират за трите най-високи поста в съдебната система, трябва да има допълнителни изисквания, като едното от тях е висок морален стандарт, подчерта той.

Това изискване не бе спазено в случая с главния прокурор, който бе отстранен именно заради уронване на престижа и доброто име на прокуратурата. Припомням, че емоционалното състояние на главния прокурор бе част от защитата му. Твърдението, че той е бил емоционално нестабилен след преживяното, което е довело до израза „политически боклук“, каза той.

Осветлиха се обстоятелства, които за хората са непонятни, но за нас в системата, това е откриване на топлата вода. Ако всичко това доведе до реформа в съдебната система, ще е много полезно, каза още адвокат Марковски.