BBQ с Lupa.bg: Хрупкави шишчета с копър
за 12 броя, 40 мин
Продукти
За маринатата: 1-2 с.л. наситнен пресен копър или 1 ч.л. копър семена, 2 ч.л. червен пипер, ½ ч.л. лют червен пипер, 125 мл олио или зехтин, черен пипер и сол.
За шишчетата: 12 парчета свински гърди без кост или суров бекон – тънко нарязани до 1 см дебелина, по около 100 г всяко.
Приготвяне
Ако се използват семена копър, се запичат на сух тиган и се счукват леко.
Копърът - пресен или семена, се смесва с двата вида червен пипер и олиото.
Парчетата свинско се начукват между два слоя прозрачно фолио. Всяко парче се нанизва на шишче като се усуква спираловидно – нанизва се единият край, омотава се около шиша и се нанизва и другият край.
Шишчетата се намазват с маринатата. Оставят се в хладилника поне 6 часа. Изваждат се от хладилника 1 час преди печенето. Поръсват се с черен пипер и сол.
Пекат се на скара около 15 мин. с няколко обръщания до хрупкаво кафяво.
На скарата заедно с шишчетата се слагат и различни зеленчуци.