Бишкотени тортички с йогурт крем и грейпфрут
за 8 порции, 40 мин
Продукти
125 г бишкоти
2 розови грейпфрута
4 с.л. сироп от агаве или мед
6 листа желатин или 1 пак. на гранули (може и без да се желира)
3 яйца
125 г кафява захар
500 г кисело мляко
Приготвяне
Тавичка се застила с прозрачно фолио така че краищата да увиснат навън. Подреждат се бишкотите една до друга на дъното.
Изцежда се 1 грейпфрут и се измерва 200 мл сок. 100 мл от сока се смесва с агаве сиропа или меда и се поливат бишкотите.
Желатинът се накисва в студена вода да набъбне. Белтъците се разбиват на твърд сняг с 45 г от захарта.
Жълтъците, останалият сок от грейпфрут и 80 г захар се разбъркват на вряща водна баня до гъст крем. Прибавя се изстисканият желатин и се разбърква докато се разтвори.
Маха се от водната баня и се смесва постепенно с киселото.
Щом сместа започне да се желира, се добавят с внимателно разбъркване белтъците.
Кремът се разстила върху бишкотите и се заглажда. Оставя се в хладилника да се стегне – около 4 часа.
Обелва се с нож до плодовата част вторият грейпфрут. Изваждат се филетата от ципите.
Сладкишът се нарязва на парчета и се гарнира с грейпфрута.