Бургундско телешко с гъби и вино

за 6 порции, 40 мин + готвенето

Кухня
08:14 - 16 Март 2023
3921
Бургундско телешко с гъби и вино

Продукти

1,250 кг телешко/говеждо месо без кост от плешка или джолан

4 големи глави лук

5 скилидки чесън

3 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

2 с.л. брашно

750 мл червено вино

4 клонки мащерка

4 дафинови листа

350 г гъби

300 г арпаджик – дребен лук

½ връзка магданоз

 

Приготвяне

Подсушеното телешко се нарязва на кубчета около 4 см. Обеленият лук се наситнява.

Загрява се 2 с.л. зехтин и се запържва месото на порции на висока температура до златисто кафяво. Изважда се в цедка и се събира капещият сок.

В същата мазнина се запържват лукът и обелените цели скилидки чесън до леко кафяво 5 мин.

Връща се месото, поръсва се със сол, черен пипер и с брашното и се разбърква на котлона за кратко.

Залива се с червеното вино, 250 мл вода и сока от месото. Добавят се мащерката и дафиновите листа.

Кипва и се готви под капак на слаб огън около 2 часа до готовност на месото.

Гъбите, на парчета или цели според големината, и обеленият дребен лук се запържват в останалия зехтин около 5 мин. Добавят се при месото около 30 мин. преди края на готвенето.

Поръсва се с наситнен магданоз.

Обичайно се поднася с варени, печени или на пюре картофи.

С по-кратко готвене се приготвя по същия начин със свинско месо.