Бургундско телешко с гъби и вино
за 6 порции, 40 мин + готвенето
Продукти
1,250 кг телешко/говеждо месо без кост от плешка или джолан
4 големи глави лук
5 скилидки чесън
3 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
2 с.л. брашно
750 мл червено вино
4 клонки мащерка
4 дафинови листа
350 г гъби
300 г арпаджик – дребен лук
½ връзка магданоз
Приготвяне
Подсушеното телешко се нарязва на кубчета около 4 см. Обеленият лук се наситнява.
Загрява се 2 с.л. зехтин и се запържва месото на порции на висока температура до златисто кафяво. Изважда се в цедка и се събира капещият сок.
В същата мазнина се запържват лукът и обелените цели скилидки чесън до леко кафяво 5 мин.
Връща се месото, поръсва се със сол, черен пипер и с брашното и се разбърква на котлона за кратко.
Залива се с червеното вино, 250 мл вода и сока от месото. Добавят се мащерката и дафиновите листа.
Кипва и се готви под капак на слаб огън около 2 часа до готовност на месото.
Гъбите, на парчета или цели според големината, и обеленият дребен лук се запържват в останалия зехтин около 5 мин. Добавят се при месото около 30 мин. преди края на готвенето.
Поръсва се с наситнен магданоз.
Обичайно се поднася с варени, печени или на пюре картофи.
С по-кратко готвене се приготвя по същия начин със свинско месо.