Бурканбанк: Пресни домати в зехтин или олио

Кухня
10:26 - 10 Ноември 2022
3530
Бурканбанк: Пресни домати в зехтин или олио

Продукти

2 кг домати

пресни билки – количество и вид по избор

зехтин или олио

сол

 

Приготвяне

По едрите домати може да се нарежат на половинки или четвъртинки.

Целите домати се надупчват няколко пъти с клечка за зъби.

Подреждат се на слоеве с билките в буркани. Трябва да е възможно най-плътно – да не остава много въздух между доматите.

Всеки слой се полива с малко зехтин или олио , за да изкара напълно въздуха. Поръсва се с малко сол.

Залива се накрая със зехтин или олио докато покрие изцяло доматите.

За по-голяма трайност капачките се поливат, изплакват отвътре с малко силен алкохол, над 40 градуса – например водка, ракия.

Веднага се затварят бурканите.

Съхраняват се на хладно и тъмно. А след отваряне – задължително в хладилника.