Бурканбанк: Пресни домати в зехтин или олио
Кухня
10:26 - 10 Ноември 2022
3530
Продукти
2 кг домати
пресни билки – количество и вид по избор
зехтин или олио
сол
Приготвяне
По едрите домати може да се нарежат на половинки или четвъртинки.
Целите домати се надупчват няколко пъти с клечка за зъби.
Подреждат се на слоеве с билките в буркани. Трябва да е възможно най-плътно – да не остава много въздух между доматите.
Всеки слой се полива с малко зехтин или олио , за да изкара напълно въздуха. Поръсва се с малко сол.
Залива се накрая със зехтин или олио докато покрие изцяло доматите.
За по-голяма трайност капачките се поливат, изплакват отвътре с малко силен алкохол, над 40 градуса – например водка, ракия.
Веднага се затварят бурканите.
Съхраняват се на хладно и тъмно. А след отваряне – задължително в хладилника.