Бьоф Строганов с гъби и кисели краставички
за 4 порции, 45 мин
![Бьоф Строганов с гъби и кисели краставички](https://lupa.bg/f/news/b/337/7586fecf19adb03b7a0e8eb3dfee255a.jpeg)
Продукти
600 г говеждо/телешко филе
2 глави лук
75 г кисели краставички
1 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1 с.л. масло
1 с.л. брашно
250 мл говежди/телешки бульон
200 г заквасена сметана
Приготвяне
Обеленият лук и киселите краставички се нарязват на малки кубчета.
Подсушеното месо се нарязва на ленти с широчина 1,5 см. Запържва се в загретия зехтин или олио до златисто кафяво.
Подправя се със сол и черен пипер и се изважда от тигана.
В същата мазнина се запържва лукът около 1 мин. Поръсва се с брашното, запържва се до леко жълто. Сипва се бульонът с разбъркване и кипва.
Прибавят се киселите краставички и се готви около 10 мин. на средна температура с често разбъркване.
Добавя се заквасената сметана, подправя се със сол и черен пипер. Връща се месото в соса.
Може да се поднесе с печени или пържени картофи.