Чеснова картофена супа с хвойна
за 4 порции, 45 мин

Продукти
1 малка главичка лук
2 стръка пресен лук – само бялата част
300 г картофи
1 с.л. зехтин или олио
800 мл зеленчуков бульон
1 дафинов лист
2 плодчета хвойна или бахар
100 г левурда или пресен чесън
2 с.л. заквасена сметана или кисело мляко
прясна билка по избор
сол, черен пипер и индийско орехче
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява, пресният лук се нарязва на тънки пръстенчета.
Обелените картофи се нарязват на кубчета.
Загрява се зехтинът или олиото и се запържват заедно лукът, пресният лук и картофите на средна температура около 4 мин.
Сипва се бульонът, кипва и се добавят дафиновият лист и хвойната. Оставя се да къкри на слаб огън около 30 мин.
Левурдата се нарязва на тънки ленти по дължина, по-дребните листенца може да се оставят цели. Прясната билка се наситнява.
Изваждат се дафиновият лист и хвойната и супата се пасира.
Разбърква се в супата заквасената сметана. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Разстилат се листата левурда в купички и се сипва горещата супа. Поръсва се с билката.