Цикория салата с портокали и сос от синьо сирене
за 4 порция, 20 мин
Продукти
350 г цикория
½ лимон
2 портокала
1 глава червен лук
70 г орехови ядки
1-2 с.л. ябълков оцет
3 с.л. орехово олио или друго
сол и черен пипер
50 г синьо сирене
2 с.л. портвайн или друго ликьорено вино (може да се замени с бяло полусухо вино)
150 мл течна сметана или прясно мляко
Приготвяне
Листата цикория се нарязват на ленти. Поливат се с лимонов сок.
Портокалите се обалвет до плода и се изрязват филенцата от ципите. Обеленият лук се нарязва на фини пръстени. Орехите се нарязват едро. Смесват се цикорията, портокалите, лукът и ядките.
Разбъркват се оцетът, олиото, сол и черен пипер и се овкусява салатата.
Полива се със сос от намачканото синьо сирене и смесено с портвайна, сметаната и черен пипер.
Вместо цикория може да се използва зелена салата – по хрупкави вътрешни листенца.