Цветелин Кънчев пред Lupa.bg: Само родният Ганьо се хили на произхода на Риши Сунак

Лидерът на "Евророма" смята, че пътят на Великобритания е обратно към ЕС, тъгува за БСП преди Корнелия Нинова

Актуално интервю
18:00 - 28 Октомври 2022
10963
Цветелин Кънчев пред Lupa.bg: Само родният Ганьо се хили на произхода на Риши Сунак

За пръв път британец от индийски произход стана лидер на Консервативната партия във Великобритания. Как възприема у нас революционния избор на Риши Сунак ромската общност в България, какво е мнението му за ситуацията в страната и за пътя, поет от БСП, Lupa.bg потърси за отговори лидерът на "Евророма" и бивш народен представител Цветелин Кънчев. 

- Г-н Кънчев, как приема ромската общност у нас факта, че индиец пое управлението на една от най-могъщите страни на европейския континент? 

- Не съм забелязал някакъв масов ентусиазъм в общността, но ви гарантирам, че ромската интелигенция възприема новината доста добре. И с голяма доза надежда. Честно казано, едно от основните неща, които чух веднага след избора на Риши Сунак начело на Консервативната партия и начело на управлението на Великобритания, бе: "Дано Англия се върне като част от Европейския съюз". 

- Пожелавате ли си го? 

- Да, защо не. Моите деца са във Великобритания. И съм сигурен, че и за тях, и за страната ЕС е много важен фактор. 

- Виждате ли път назад към ЕС след "Брекзит"?

- Все повече и повече се чуват гласове за това, а освен това и медиите там често го отбелязват. 

- Как възприемате българските коментари покрай етноса на Сунак, неособено красиви. А ги видяхме и след смъртта на кралицата...

- Ако очакваме нещо у Ганьо и ганьовщината да се промени и от този манталитет да се родят по-различни коментари, значи дълбоко се лъжем. Закостенелият Ганьо, озлобеният Ганьо, който гледа само в телевизора и псува всеки и всичко, няма как да излъчи друго мнение.

Дори Иисус Христос да види начело на Англия, вероятно пак ще изригне с коментар: "Е, тоя толкова ли няма дрехи да се облече, та носи с тези дрипи. На какъв се прави?!". Угодия за Ганьо и ганьовщината няма. Затова е толкова важно и ганьовщината, и мангасарщината да се мачкат поголовно. Нека не им разрешаваме да вземат превес в обществено-политическия живот. 

- Ясно е, че българинът не възприема нищо по-различно от самия него.

- Не, не, не на българина. Много ясно трябва да се прави разлика между българина и ганьовеца. Защото вторият е описан много добре още през 1875 г. от Петко Славейков, който неслучайно констатира: "Не сме народ, а мърша". Още там. И Славейков със сигурност не е имал под това циганите, нали така? 

- Всъщност докато 30 години говорим за интеграция на ромската общност у нас, да не се окаже, че българинът изобщо не може да се адаптира към европейските модели? 

- Докато говорим за интеграция, само ще си губим времето. Защото в Англия не се говори за интеграция, а за консолидация. Какво излиза? Че англичаните са достатъчно мъдър народ, за да признае една древна цивилация, каквато е индийската, с всичките й приноси към световните наука и изкуство, образование и прочее. Затова и успяват. У нас вместо консолидация, продължава уронването на престижа на институциите и хората, застанали начело им. Изключително лоши сигнали се дават и на ромската общност, и на партньорите на България извън страната, когато всеки за всекиго у нас плюе - по министър-председателя, по президента, по главния прокурор. Които и да са те, всички са "маскари". А в държава като Великобритания се случва обединение. Не забравяйте, че и кметът на Лондон е индиец. 

- Т.е., пакистанец. 

- Т.е. е индиец, защото аз за държава Пакистан не съм чувал и нямам и намерение да чувам. 

- Разглеждате ли фигурата на Риши Сунак сега като следващата голяма световна фигура след Ганди от миналия век, която да събере не просто различните етноси, но и различните раси в името на мира? 

- Определено. Виждам го като обединителна фигура, като един истински англичанин, който иска страната му отново да е световен фактор, икономическа сила. 

- Ако български премиер покани Риши Сунак у нас на официална визита, какво ще се случи? 

- Разумно мислещите хора ще кажат, че той е добър пример за това как наистина цветът на кожата не е определящ фактор за стойността на човека. Другите ще дюдюкат какъв циганин е дошъл. 

- Защо у нас ромската общност години стои непредставена във високите етажи на властта? 

- А защо да разглеждаме ромската общност отделно? В България всички сме българи. Да, всеки има право на етническо самоопределение, но като националност всички трябва да сме заедно и не бива да го забравяме. Всъщност ние това в "Евророма" много отдавна сме го направили, много отдавна сме спрели да се делим на база "етнос". Пакетът е общ. Социалните проблеми са общи, те не подбират. Защото социалната немотия не прави разграничение между българин, турчин или циганин. 

- Да, цената на тока е една и съща. 

- За пореден път ще го кажа - по какво се различават богатите българи от богатите цигани? Почти по нищо, повярвайте ми. Познавам достатъчно заможни роми, които редовно ходят на почивки на Малдивите, някой - и с плеймейтки за компания, водят луксозен начин на живот, управляват скъпи коли и имат палати в чужбина. 

- Въпросът е в произхода на средствата. 

- От същото място, откъдето е произходът на парите и на другите. 

- Има ли айти специалисти от ромската общност, например? 

- Има. При това много много успели. 

- Докъде стигна напредъкът на ромите у нас? 

- Доста далеч. Да, мързеливият ще продължава да мързелува и да умира от глад. Работливият обаче се оправя и е финансово задоволен.

Затова винаги съм бил твърдо несъгласен с тезата, че трябва да се прави нещо специално за циганите. Откъде накъде?! Това би довело само до излишно допълнително напрежение за и без това крехкото ни общество, в което устоите са разрушени и то едва-едва се крепи на нещо вече въобще. 

- Г-н Кънчев, колко пари потънаха за т.нар. интеграция, за т.нар. ромско включване в повече от трите десетилетия преход? 

- Става дума за много пари. За 8-9-цифрени суми. За милиарди в евро. Парите изчезнаха. Дори световният играч Джордж Сорос бе обран. Да, той бе обран, и негови пари откраднаха. Всички средства, дадени, налети бевъзмездно, без никакво задължително действие от отсрещната страна в замяна, потънаха. Всяко подобно начинание е изначално обречено на провал.

Когато говорехме, че нищо не бива да се дава даром, без изисквания, и че трябва да се получава на малки порции, срещу които да се поставят конкретни задачи, никой не ни чу. Играеха си на популизъм. Сигнализирахме за тези пари и дори се обърнахме към един главен прокурор навремето. Но на него не му се занимаваше. Защото се оказа, че просто е бил човек, търсещ топлите местенца, за самия себе си.И в крайна сметка взе, че и го намери - в лицето на Конституционния съд. Става въпрос за Борис Велчев. Има такива типажи политици - които знаят много добре, че ако не се занимават с първоизточника на едни далавери, ако не търсят дирите на едни пари, за тях един ден ще има осигурено местенце. Като, например, в Конституционния съд. С такава държава сме заникъде. 

- Покрай избора на новия британски премиер Риши Сунак у нас се зароди и една шега - че всъщност първият европейски лидер с индийски произход не е той, ами бил Иван Костов...

- (смее се - б.а.) Нещо ново ли ми казвате? Пак казвам, трябва да се гледат ценностите, не цветът на кожата. Риши Сунак е отгледан, възпитан още като дете с една древна ценностна система, а след това тя е била допълнена с желязната английска дисциплина. Това общо е дало един доста добър човешки продукт в негово лице. Но изобщо не съм съгласен да се сравнява Иван Костов с Риши Сунак.

Вие представяте ли си, например, да даде на приватизация Биг Бен за 1 пени? Не, нали... Нито пък някой ще му разреши да открадне и 1 паунд. 

- Толкова години минаха от това управление, а ние продължаваме да правим съпоставки с фигури далеч-далеч в политическото минало. Буксуваме ли всъщност? 

- Така е. Едно от нещата, които Костов причини и то конкретно на ромската общност у нас, е, че и в момента по високите етажи на съдебната система има магистрати от ромски произход. Които не смеят да разкрият произхода си, защото знаят, че направят ли го, никой повече няма да търси и гледа качествата им, а всичко ще се върти около този произход.

- Къде се намира Цветелин Кънчев политически в момента и какво предизвика отдръпването му от политиката? 

- Книгите, които пиша. Отдадох се на тях в последните години, защото искам много прецизно да опиша всичко, разказано от прабаба ми. Живот и здраве, надявам се, че догодина вече ще съм готов отново да се включа в политическия живот. Макар че всъщност "Евророма" не е спирала да бъде част от него, просто решихме, че приоритет за нас са основно местните избори. Кажете, имаше ли смисъл да се въртим в последните няколко парламента като кандидати, при положение, че обществото говори с насмешка за народните представители и пита риторично: "Че то кой не е бил депутат вече...". Вече не е престижно и не е цел, която да се предследва според мен. 

- Ухажваше ли някой от новите политически субекти "Евророма" за подкрепа в тези турбулентни 2 години? 

- Неофициално участвахме на изборите миналата година с "Изправи се! Мутри вън!". Ако помните, нашият кандидат и зам.-председател на младежката ни организация Елена Герасимова отвя всички преференции в София-област и от последното място в листата отиде на първо. 

- Вие сте политик с богат опит. Какво прогнозирате, че ще се случи с управлението на страната? 

- Вижте, нищо ново всъщност няма под слънцето. Виждаме често сменящи се играчи, даже прекалено често сменящи се. Истината е, че ситуацията сега е плод на решенията на българския избирател. И докато продължава той да гласува с очите и ушите си, а не с разума си, тя ще е все такава. Все ще се повтаря. Българският избирател търси магьосници - някой да дойде и да го оправи. И после продължава да се сърди, защото не е бил оправен по начина, по който е искал и както си го е представял. 

- Дойде ли краят на алъш-веришът на ромските гласове? 

- Ние винаги сме били най-ощетени от алъш-вериша, на който ромският вот е бил цел. Но истинският проблем е другаде - в корпоративния, в административния вот. Докато някой говори за ромските гласове и купува, в същото това време де факто си е подсигурил 35-40 хиляди души администрация да гласува за него. Освен това се подписвам, че купеният ромски вот в България излиза не повече от 35-40 на сто на купувачите наяве. Това са над 65 процента фира. А най-интересното е, че самите купувачи го прогнозират като фира. 

- Т.е., не се поддават ромите толкова лесно на манипулации? 

- Не съм казал, че никой не е взел пари. Но едно е да гласуваш за този, който ти е дал пари, а съвсем друго - да ги вземеш и да гласуваш, за когото всъщност искаш. 

- "За" или "против" връщането на хартиените бюлетини? 

- С машините много по-лесно се отчита купеният вот. Някои говореха за въвеждане на изцяло електронен вот. Огромна грешка. Защото тогава вече инвестициите на купувачите на гласове ще се оправдаят до над 90-98% заради възможността за контрол. Колкото повече електроника има, толкова по-лесно се контролира вотът, независимо дали е на българин или на циганин. Напълно възприемам европейската система за хартиеното гласуване. Опитаха се да ни убедят, че само модерните държави гласуват изцяло с машини, а никой така и не ни ги показа тези модерни страни, освен... Венецуела. 

- Скъса ли "Евророма" окончателно с БСП? 

- Със западащата БСП ние нямаме никакви взаимоотношения. Тази партия, която правеше по 800 хиляди - 1 милион гласа, докато бяхме заедно в "Коалиция за България", я няма. Г-жа Нинова предпочете да се раздели с коалиционните партньори по 2 причини - едните, защото не носели достатъчно вот, а с другите - като нас, защото изпъквали и особено на местни избори излизали с кандидати на БСП на балотажи.

Жалко, жалко за традиционната партия. Ако в лицето на Сергей Станишев успее да получи някаква глътка свеж въздух, тогава сме готови да преразгледаме позицията си. Но и на него ще му е много трудно - колкото и качествен и кадърен човек да е, ще му е много трудно да извади партията от тинята, в която бе забита.

Най-тъжното е, че аз си спомням навремето още, преди 30 години, една мисъл, изречена от тогавашния председател на Александър Лилов, протекла през едно СРС тогава: "На мен БСП не ми трябва като голяма партия, БСП ми трябва като малка бутикова партия, която да ме държи винаги на власт". И сега, 30 години по-късно това се случи. 

- Само че това се случи по изкуствен път - чрез прилагането на силно десни политики към избиратели - в голяма степен идеалисти и бленуващи, изповядващи лявата идея? 

- Корнелия Нинова избяга от лявото. Това се чу и в критиките на Сергей - "БСП бяга от идентичността си. Тя се занимава само със себе си, не с проблемите на хората". Но някои хора на "Позитано" 20 отказаха да го чуят и в името на личните си интереси забиха партията в тинята.