Давността за "Бобов дол" на Р. Овч. изтече, той иска оправдание

Първата инстанция дори беше осъдила бившия министър да плати на държавата 16,5 млн. лв.

Общество
22:07 - 22 Ноември 2022
3830
Давността за "Бобов дол" на Р. Овч. изтече, той иска оправдание

Давността за наказателно преследване по делото за “Мини “Бобов дол” срещу Румен Овчаров е изтекла и то трябва да бъде прекратено. Това стана ясно в Софийския апелативен съд във вторник.

Бившият министър на енергетиката при тройната коалиция обаче настоя процесът да се гледа. Точно по него той беше осъден на две години условно на две инстанции. Върховният касационен съд върна делото. Процесът се гледаше от специализираните съдилища, които се занимаваха с корупцията по високите етажи на властта, а безстопанствеността се смята за такова престъпление по каталога на съдебната система. След закриването на спецсъда делото бе прехвърлено в Софийския апелативен съд.

Според спецсъдиите като принципал на “Мини Бобов дол” Овчаров не е упражнил контрол върху работата на изпълнителния директор на мината Пламен Евтимов. И с договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма “Ораново”.

Първата инстанция дори беше осъдила бившия министър да плати на държавата 16,5 млн. лв. На толкова бяха оценени щетите за държавата. След това обаче апелативният спецсъд определи щетите на 2,6 млн. лв., но отхвърли всички граждански искове. Оправдана от всички инстанции беше само заместничката на Овчаров Анна Янева.

На съдебната сага, започнала през 2019 г., във вторник можеше да се сложи точка поради изтичане на давността. Румен Овчаров и защитникът му Васил Василев обаче поискаха делото да се гледа по същество. То приключи само в рамките на едно заседание.

Адвокат Василев поиска оправдателна присъда за Овчаров, като изтъкна, че липсват факти за извършено престъпление, както каквото и да било основание за определяне на извършеното като “особено тежък случай”. Оправдателна присъда за клиента си Пламен Евтимов поиска и адвокат Емил Велинов.

Прокуратурата настоя двамата да бъдат осъдени. След съвещание съдиите обявиха, че ще се произнесат в срок.