Фенел салата с портокал и розмарин
за 4 порции, 25 мин
Продукти
3 портокала
50 мл зехтин или олио
2 глави фенел – резене, едър копър (може да се замени с алабаш, ряпа, зеле)
1 стрък пресен лук
сол и черен пипер
1 с.л. наситнен пресен розмарин или друга билка по избор
Приготвяне
Портокалите се обелват с нож до плода. Изрязват се филетата от ципите, като се събира сокът, и се нарязват на парчета.
Главите фенел се почистват от твърдата част в основата и се нарязват на ивици.
Бланшира се във вряща подсолена вода около 2 мин., изважда се в ледено студена вода и се отцежда.
Пресният лук се нарязва на фини пръстени. Смесва се с портокалите и наситнените зелени листенца на фенела и с бланширания фенел.
Зехтинът се смесва с интензивно разбъркване с портокаловия сок, розмарина, сол и черен пипер.
Залива се салатата, разбърква се и се оставя да престои около 15 мин.