Фенел салата с портокал и розмарин

за 4 порции, 25 мин

Кухня
08:29 - 14 Януари 2024
3134
Фенел салата с портокал и розмарин

Продукти

3 портокала

50 мл зехтин или олио

2 глави фенел – резене, едър копър (може да се замени с алабаш, ряпа, зеле)

1 стрък пресен лук

сол и черен пипер

1 с.л. наситнен пресен розмарин или друга билка по избор

 

Приготвяне

Портокалите се обелват с нож до плода. Изрязват се филетата от ципите, като се събира сокът, и се нарязват на парчета.

Главите фенел се почистват от твърдата част в основата и се нарязват на ивици.

Бланшира се във вряща подсолена вода около 2 мин., изважда се в ледено студена вода и се отцежда.

Пресният лук се нарязва на фини пръстени. Смесва се с портокалите и наситнените зелени листенца на фенела и с бланширания фенел.

Зехтинът се смесва с интензивно разбъркване с портокаловия сок, розмарина, сол и черен пипер.

Залива се салатата, разбърква се и се оставя да престои около 15 мин.