Гергьовден с Lupa.bg: Агнешко с шафранов нахут и тиквички

за 2 порции, 20 мин

Кухня
16:15 - 05 Май 2025
1102
Гергьовден с Lupa.bg: Агнешко с шафранов нахут и тиквички

Продукти

6 бр. сушени домати - около 20 г

1 скилидка чесън

1 тиквичка – около 200 г

250-300 г сварен нахут – може от консерва

2 с.л. зехтин или олио

1 щипка шафран

сол и черен пипер на вкус

1 щипка сух счукан кориандър

4 агнешки филета – около 300 г

 

Приготвяне

Сушените домати се нарязват на тънки ивици. Чесънът се нарязва фино. Тиквичката се нарязва на кубчета 2 см. Нахутът се изплаква и се отцежда.

Сушените домати и чесънът се сотират в 1 с.л. загрят зехтин или олио на средна температура 1 мин.

Добавят се тиквичките и нахутът. Сипва се 100 мл вода и се поръсват шефранът, сол, черен пипер и кориандърът. Готви се около 7 мин. на тих огън.

Отстраняват се ципите на агнешките филета и се поръсват със сол и черен пипер.

Загрява се останалият зехтин или олио и се запържва отвсякъде за 5 мин.

Гарнира се с нахута.