Гергьовден с Lupa.bg: Агнешко тартар кюфте с доматена салата
за 4 порции, 30 мин

Продукти
400 г агнешка кайма
1 шалот или друг по-дребен лук
2 жълтъка
½ ч.л. горчица
1 с.л. кетчуп
сол и черен пипер
1 с.л. сос Уорчестър
400 г чери домати – може различни цветове
½ зелена салата с по-дребни листа или микс дребна листна салата около 100 г
75 г зелени маслини
½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук
4 с.л. зехтин или олио
1 с.л. балсамов оцет
1-2 щипки кафява захар
Приготвяне
Обеленият шалот се наситнява. Смесва се с каймата, жълтъците, горчицата, кетчупа, сол и черен пипер.
Добавя се сосът Уорчестър и се омесва.
Оформят се с мокри ръце 4 кюфтета и се слагат в хладилника.
Доматите се нарязват на филийки.
Филийките домати се подреждат в средата на чиния и се овкусяват със сол и черен пипер.
Доматите се гарнират с листенца зелена салата.
Маслините се нарязват на тънки парченца.
Зеленият лук се нарязва на пръстени. Разбърква се с маслините, 3 с.л. зехтин, балсамовия оцет и кафявата захар.
С маслиновия дресинг се поливат доматите със зелената салата.
Загрява се останалият зехтин и се изпържват кюфтетата по 20 сек. от всяка страна на силна температура. Подреждат се върху доматената салата.