Гергьовден с Lupa.bg: Агнешко тартар кюфте с доматена салата

за 4 порции, 30 мин

Кухня
16:10 - 05 Май 2025
1038
Гергьовден с Lupa.bg: Агнешко тартар кюфте с доматена салата

Продукти

400 г агнешка кайма

1 шалот или друг по-дребен лук

2 жълтъка

½ ч.л. горчица

1 с.л. кетчуп

сол и черен пипер

1 с.л. сос Уорчестър

400 г чери домати – може различни цветове

½ зелена салата с по-дребни листа или микс дребна листна салата около 100 г

75 г зелени маслини

½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук

4 с.л. зехтин или олио

1 с.л. балсамов оцет

1-2 щипки кафява захар

Приготвяне

Обеленият шалот се наситнява. Смесва се с каймата, жълтъците, горчицата, кетчупа, сол и черен пипер.

Добавя се сосът Уорчестър и се омесва.

Оформят се с мокри ръце 4 кюфтета и се слагат в хладилника.

Доматите се нарязват на филийки.

Филийките домати се подреждат в средата на чиния и се овкусяват със сол и черен пипер.

Доматите се гарнират с листенца зелена салата.

Маслините се нарязват на тънки парченца.

Зеленият лук се нарязва на пръстени. Разбърква се с маслините, 3 с.л. зехтин, балсамовия оцет и кафявата захар.

С маслиновия дресинг се поливат доматите със зелената салата.

Загрява се останалият зехтин и се изпържват кюфтетата по 20 сек. от всяка страна на силна температура. Подреждат се върху доматената салата.