Грахова супа със синьо сирене
за 1 порция, 30 мин
                                            Кухня
                                        
                                        
                                            11:17 - 02 Март 2022                                        
                                                                                                            
                                        3357
                                    
                                                                     
                                
                                Продукти
2 главички шалот или друг по-дребен лук
2 с.л. олио или зехтин
400 г грах
800 мл пилешки бульон
250 мл течна сметана
1 ч.л. суха мащерка
1 лимон
100 г синьо сирене
сол и черен пипер
Приготвяне
Обеленият и нарязан шалот се сотира в загрятото олио или зехтин до прозрачно. Сипва се пилешкият бульон и се поръсва половината мащерка.
Оставя се да заври и къкри 5 мин. Добавя се грахът и се готви на тих огън още 5 мин.
Всичко се пасира, прибавя се 100 мл сметана и се загрява, без да кипва силно. Подправя се със сол, черен пипер и лимон.
Добавя се останалата сметана, като може да се разбие.
Гарнира се с натрошеното синьо сирене и се поръсва с останалата мащерка.
Бяло саламурено сирене може чудесно да замести синьото сирене.
 
            
 
                 
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                    