Хляб с копривено песто

Кухня
09:01 - 11 Май 2025
936
Хляб с копривено песто

Продукти

½ кубчета прясна мая или 1 пак. суха мая

1 и ½ ч.л. сол

400 г брашно

3-4 с.л. песто от коприва

Прекрасен вариант за приготвяне, а и за консервиране на пролетната коприва е да я направим на песто. Подобно на оригинала – песто от босилек. Зелената вкусна паста (от бланширана и отцедена коприва, пасирана със зехтин, ядки по избор и жълто сирене) се съхранявана в хладилника, става за добавяне в различни ястия и печива, както и за намазване направо на филийка или палачинка.

Приготвяне

Маята се разтваря в 200 мл хладка вода.

Добавят се брашното и солта и се омесва с куките на миксера или на ръка гладко тесто.

Оставя се да втаса покрито около 1 час на топло, докато си удвои обема.

Тестото се размесва и се оформя на правоъгълник. Намазва се с пестото и се сгъва или омесва отново, като се оформя на дълък или кръгъл хляб.

Слага се в тава с хартия за печене. Оставя се да втаса отново още 30 мин.

Правят се няколко плитки разреза с нож косо на повърхността.

Пече се в загрята фурна на 250 градуса (с вентилатор 230 градуса) 25-30 мин.