Хляб с копривено песто

Продукти
½ кубчета прясна мая или 1 пак. суха мая
1 и ½ ч.л. сол
400 г брашно
3-4 с.л. песто от коприва
Прекрасен вариант за приготвяне, а и за консервиране на пролетната коприва е да я направим на песто. Подобно на оригинала – песто от босилек. Зелената вкусна паста (от бланширана и отцедена коприва, пасирана със зехтин, ядки по избор и жълто сирене) се съхранявана в хладилника, става за добавяне в различни ястия и печива, както и за намазване направо на филийка или палачинка.
Приготвяне
Маята се разтваря в 200 мл хладка вода.
Добавят се брашното и солта и се омесва с куките на миксера или на ръка гладко тесто.
Оставя се да втаса покрито около 1 час на топло, докато си удвои обема.
Тестото се размесва и се оформя на правоъгълник. Намазва се с пестото и се сгъва или омесва отново, като се оформя на дълък или кръгъл хляб.
Слага се в тава с хартия за печене. Оставя се да втаса отново още 30 мин.
Правят се няколко плитки разреза с нож косо на повърхността.
Пече се в загрята фурна на 250 градуса (с вентилатор 230 градуса) 25-30 мин.