Индийски хляб нан

за 6 броя, 45 мин + втасването

Кухня
10:32 - 01 Септември 2025
904
Индийски хляб нан

Продукти

250 г брашно

1 ч.л. смесена суха мая с бакпулвер 1:1

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

75 г кисело мляко

2 с.л. олио

2 с.л. гхи – избистрено, препържено масло

 

Приготвяне

Смесват се брашното, сухата мая с бакпулвера, солта и захарта.

Разбърква се киселото мляко с олиото и се прибавя в сухата смес.

Добавя се 100 мл хладка вода. Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка.

Покрива се и втасва на стайна температура около 3 часа, докато си удвои обемът.

Фурната и се загрява на 260 градуса (с вентилатор 240 градуса).

Тестото се размесва и се разделя на 6 равни части. Разточват се на овални плоски хлебчета с дължина около 20 см.

Пекат се по 3 в тава с хартия за печене 6-8 мин. до златисто кафяво.

Разтопява се маслото. Намазват се изпечените хлебчета и се запичат на тиган или на скара още около 1 мин. от всяка страна.