Индийско виндалу с телешко
за 4 порции
Продукти
800 г говеждо/телешко месо без кост
2 малки наситнени люти червени чушлета или лют червен пипер
2 карамфилчета
2 см пръчка канела
½ ч.л. семенца кардамон
1 ч.л. зърна черен пипер
1 ч.л. семена кимион
1 ч.л. семена кориандър
2 с.л. гхи – избистрено (претопено) масло
4 скилидки наситнен чесън
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
2 домата
1 ч.л. кафява захар
600 мл говежди/телешки бульон
50 мл малцов оцет (може да се замени с балсамов оцет или сгъстено с варене червено вино)
сол
½ лайм или ¼ лимон
магданоз
Приготвяне
Подсушеното месо се нарязва на хапки. Доматите се нарязват на кубчета.
Карамфилът, канелата, черният пипер, кардамонът, кимионът и кориандърът се счукват, смилат заедно. Разбъркват се с оцета, смесва се с месото и се оставя да се маринова около 2 часа.
Лукът се запържва в гхи маслото до леко кафяво. Добавят се чесънът, джинджифилът, лютите чушлета и доматите и се запържва още 2 мин.
Прибавя се месото с маринатата. Сипва се бульонът, кипва и се готви под капак на тих огън към 2 часа. Ако е необходимо, се добавя малко вода.
Подправя се със сок от лайм. Поръсва се с магданоз.
Ястието може да се приготви със свинско, с пилешко, като времето за готвене е по-малко - според месото.