Индийско виндалу с телешко

за 4 порции

Кухня
09:23 - 06 Януари 2025
1171
Индийско виндалу с телешко

Продукти

800 г говеждо/телешко месо без кост

2 малки наситнени люти червени чушлета или лют червен пипер

2 карамфилчета

2 см пръчка канела

½ ч.л. семенца кардамон

1 ч.л. зърна черен пипер

1 ч.л. семена кимион

1 ч.л. семена кориандър

2 с.л. гхи – избистрено (претопено) масло

4 скилидки наситнен чесън

1 ч.л. настърган пресен джинджифил

2 домата

1 ч.л. кафява захар

600 мл говежди/телешки бульон

50 мл малцов оцет (може да се замени с балсамов оцет или сгъстено с варене червено вино)

сол

½ лайм или ¼ лимон

магданоз

Приготвяне

Подсушеното месо се нарязва на хапки. Доматите се нарязват на кубчета.

Карамфилът, канелата, черният пипер, кардамонът, кимионът и кориандърът се счукват, смилат заедно. Разбъркват се с оцета, смесва се с месото и се оставя да се маринова около 2 часа.

Лукът се запържва в гхи маслото до леко кафяво. Добавят се чесънът, джинджифилът, лютите чушлета и доматите и се запържва още 2 мин.

Прибавя се месото с маринатата. Сипва се бульонът, кипва и се готви под капак на тих огън към 2 часа. Ако е необходимо, се добавя малко вода.

Подправя се със сок от лайм. Поръсва се с магданоз.

Ястието може да се приготви със свинско, с пилешко, като времето за готвене е по-малко - според месото.