Италианската торта "Паскуалина" със спанак и зелено цвекло
за 8 порции, 75 мин + време за печене
Тортата Паскуалина е италианска творба – по-различен вариант на нашенската баница със спанак. Плънката на оригинала е от спанак, рикота, пармезан и яйца. Но може да се приготвя с всякакви зелении – листни зеленчуци, както и с други млечни продукти.
Тестото е просто, точно като за баница – от брашно, сол и вода плюс зехтин или олио. Специалното на спаначената торта са многото яйца – и в разбити в самата плънка, и чукнати в гнезда върху плънката. Като се внимава да не се повреди и разтече жълтъкът на целите сурови яйца, когато отгоре се затваря с кори.
Продукти
500 г брашно
90 мл зехтин или олио
1 кг спанак
2 кг листа цвекло (може да се замени с още спанак или друг листен зеленчук – например лапад, коприва)
½ връзка магданоз
5 стръка риган
60 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал
500 г рикота (може да се замени с извара или натрошено бяло саламурено сирене)
40 г галета
6 яйца
2 жълтъка
сол, черен пипер и индийско орехче
Приготвяне
Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка от брашното, 1/2 ч.л. сол, 30 мл зехтин или олио и 300 мл студена вода.
Оформя се на ролка и се нарязва на 12 еднакви парчета, които се оформят на топки. Покриват се с влажна кърпа и се оставят да престоят 1 час.
Спанакът се бланшира за около 30 сек. във вряща подсолена вода. Изплаква се в студена вода и се изцежда. Нарязва се на дребно.
Листата цвекло без дръжките се бланшират във вряща подсолена вода 1-2 мин. Изплакват се в студена вода и се изцеждат. Нарязват се на дребно.
Наситняват се магданозът и риганът и се смесват със спанака и цвеклото. Добавят се настърганият пармезан, рикотата, галетата, 2 яйца, жълтъците, сол, черен пипер и индийско орехче и се разбърква.
5 от топките тесто се разточват и разтеглят на тънки кори с диаметър около 25 см. Намазват се със зехтин или олио и се подреждат една върху друга.
1 топка тесто се разточва и разтегля на кора с диаметър около 32 см.
По-голямата кора се разстила в намазнена форма за печене с диаметър около 25 см, като краищата увисват извън формата. Слагат се 5-те кори и леко се притискат във формата.
Разстила се плънката. С лъжица се притиска да се оформят 4 гнезда в пълнежа. Във всяко се чуква по 1 яйце и се поръсват с черен пипер.
Разточват се и се разтеглят останалите 6 топки тесто на кори с диаметър около 25 см. Намазват се със зехтин или олио и се подреждат една върху друга. Слагат се внимателно върху плънката с яйцата. Надупчва се внимателно на няколко места с дървено шишче. Завиват се навътре краищата на висящата кора.
Пече се в загрята фурна на 190 градуса (с вентилатор 180 градуса) 80-90 мин. Оставя се да изстине във формата.