Канелено пиле с бекон и гъби (в плик за печене)

за 4 порции, 80 мин

Кухня
07:56 - 04 Юни 2023
3164
Канелено пиле с бекон и гъби (в плик за печене)

Продукти

1 пиле

100 грама пушен бекон

50 г гъби

5 шалота или по-дребни главички друг лук

2 моркова

4 стръка мащерка или чубрица

1 клонка розмарин

1 с.л. доматено пюре

1 щипка захар

сол и черен пипер

3 с.л. зехтин или олио

100 мл бяло вино

1 пръчка канела

 

Приготвяне

Пилето се подсушава отвън и отвътре. Беконът се нарязва на ивици 1,5 см. Гъбите се нарязват на парчета. Обелените главички лук се разполовяват. Обелените моркови се нарязват на шайби 2 см. Мащерката и розмаринът се наситняват.

Доматеното пюре се разбърква със захарта, сол, черен пипер, зехтина или олиото, бялото вино и 50 мл вода.

Пилето се поставя в плик за печене или върху хартия за печене. Прибавят се зеленчуците, беконът, билките, пръчката канела и доматената паста. Завързва се и се разклаща да се овкуси пилето.

Слага се в тава за печене и торбата се пробива с нож отгоре – малка цепнатина. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 1 час.