Канелено пиле с бекон и гъби (в плик за печене)
за 4 порции, 80 мин
Продукти
1 пиле
100 грама пушен бекон
50 г гъби
5 шалота или по-дребни главички друг лук
2 моркова
4 стръка мащерка или чубрица
1 клонка розмарин
1 с.л. доматено пюре
1 щипка захар
сол и черен пипер
3 с.л. зехтин или олио
100 мл бяло вино
1 пръчка канела
Приготвяне
Пилето се подсушава отвън и отвътре. Беконът се нарязва на ивици 1,5 см. Гъбите се нарязват на парчета. Обелените главички лук се разполовяват. Обелените моркови се нарязват на шайби 2 см. Мащерката и розмаринът се наситняват.
Доматеното пюре се разбърква със захарта, сол, черен пипер, зехтина или олиото, бялото вино и 50 мл вода.
Пилето се поставя в плик за печене или върху хартия за печене. Прибавят се зеленчуците, беконът, билките, пръчката канела и доматената паста. Завързва се и се разклаща да се овкуси пилето.
Слага се в тава за печене и торбата се пробива с нож отгоре – малка цепнатина. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 1 час.