Карамелени ребра с анасон
за 3 порции

Продукти
1 – 1,5 кг ребра
1 глава лук
4 с.л. захар
80 мл ябълков оцет или бял балсамов
150 мл бяло вино
1 звездичка анасон
1 дафинов лист
1 ч.л. зърна черен пипер
1 ч.л. синапено семе или семена копър
За маринатата:
80 г портокалов конфитюр или 100 мл портокалов сок
1 с.л. соев сос
1 с.л. кетчуп
1 с.л. чили сос
1 с.л. сусамово или друго олио
сол
За гарниране:
лайм или лимон
листенца босилек
Приготвяне
Подсушените ребра се разрязват на 3 парчета. Обеленият лук се наситнява.
Захарта се карамелизира. Залива се с оцета, бялото вино и 1 л вода. Кипва и ври силно докато карамелът се разтопи напълно.
Добавят се анасонът, дафиновият лист, черният пипер, синапеното семе и лукът.
Слагат се ребрата в течността и се варят около 40 мин.
Разбърква се портокаловият конфитюр с 2 с.л. вода. Загрява се леко и се прецежда с претриване. Смесва се с кетчупа, чили соса, олиото и соевия сос.
Ребрата се изваждат от бульона, оставят се да изстинат и се покриват с маринатата. Оставят се да се мариноват 5-6 часа.
Пекат се на загрята скара около 15 мин. като се обръщат и се мажат с маринатата.
Гарнират се с резенчета лайм или лимон и с листенца босилек.