Карфиол на пара със сос от чушки
за 2 порции, 30 мин

Продукти
1 глава карфиол – около 600 г
1 лимон
300 г червени чушки
1 малка глава лук
50 мл зеленчуков бульон
1 ч.л. счукани зърна кориандър
½ -1 ч.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
Приготвяне
Карфиолът се нарязва на едри розички.
Обелва се тънко кората на лимона.
Сипва се вода в тенджера – 2-3 см от дъното. Слага се 2/3 от лимоновата кора и се подправя със сол.
Карфиолът се слага в кошничка и се готви на пара над врящата лимонена вода на средна температура 18-20 мин.
Почистените от семето чушки се нарязват на ивици. Обеленият лук се наситнява.
Кипва се зеленчуковият бульон. Прибавят се чушките и лукът и се готви на слаб огън 10-12 мин.
Маха се от котлона и се пасира. Подправя се със сол, черен пипер, кориандъра и зехтина или олиото.
Карфиолът се подрежда в соса от чушки. Поръсва се с останалата лимонова кора на тънки лентички.